W gruncie rzeczy corn dog nie jest niczym wyjątkowym - to po prostu parówka na patyku w cieście. Jak jednak nie raz już mogliśmy się przekonać, w prostocie tkwi siła. Corn dog - amerykańska przekąska rodem z ulicznej budki coraz częściej podbija i nasze serca.

Krótka historia hot doga 2.0

Można zaryzykować stwierdzenie, że corn dog to unowocześniona wersja hot doga. Nieco poręczniejsza do jedzenia, a z pewnością równie smakowita. Pochodzenie corn doga jest niejasne. Jednego możemy być pewni - pochodzi z Ameryki. O miano jego odkrywców walczą m.in. stany Texas i Minnesota. Wbrew pozorom corn dog nie jest kulinarną nowością, w Stanach Zjednoczonych znany był już w latach 40. XX wieku. Jedna z legend głosi, że to wynalazek niemieckich imigrantów, którzy przywieźli ze sobą do Ameryki kiełbaski. Same nie sprzedawały się za dobrze, więc Niemcy postanowili zanurzyć je w kukurydzianym cieście i usmażyć, by lepiej pasowały do amerykańskich smaków.

Inna wersja historii o pochodzeniu corn dogów opowiada o pewnym meczu baseballa w Iowa w 1937 roku, podczas którego skończyły się bułki do hot dogów. Właściciel lokalnej restauracji spontanicznie zebrał pozostałe kiełbaski i zanurzył je w przeznaczonym do smażenia ryby, cieście kukurydzianym. Chrupiące corn dogi do dziś cieszą się w Stanach niesłabnącą popularnością.

Domowy corn dog - przepis

Corn dog najlepiej smakuje wtedy, kiedy ktoś zrobi go za nas - kupiony z food trucka podczas dobrej zabawy w gronie znajomych, kiedy nie chcemy myśleć o diecie. Możecie jednak bez problemu przygotować je w domu. Jak to zrobić?

Podstawą dobrych corn dogów jest ciasto. Musi ono zawierać zarówno mąkę pszenną, jak i kukurydzianą, odpowiedzialną za charakterystyczny smak. Mąki mieszamy w proporcjach 2:1, czyli na 250g mąki pszennej, potrzebujemy 125g mąki kukurydzianej. Dodajemy po łyżeczce cukru i soli, wsypujemy też 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Do suchych składników wbijamy jedno jajko i dolewamy ok. 100 ml zimnego mleka. Całość miksujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki, tak, by łatwo oblepiło parówki. W garnku rozgrzewamy litr oleju. Parówki w całości lub przekrojone na mniejsze części nabijamy na patyczki do szaszłyków, zamaczamy w masie i od razu wrzucamy na gorący olej. Smażymy dopóki się nie zezłocą. Corn dogi serwujemy z ketchupem i musztardą.

Jak smażyć corn dogi

Sekret smaku corn doga tkwi w chrupiącym cieście otaczającym parówkę. Smażone w głębokim tłuszczu smakuje tak jak lubimy najbardziej - w końcu nie bez powodu uwielbiamy krewetki w tempurze czy brytyjskie fish&chips. Nie da się ukryć, że corn dog to po prostu fast food i jak każdy fast food nie jest specjalnie zdrowy. Dlatego lepiej nie jeść go za często, a jeśli już to właśnie w wersji domowej i z sałatką (która trochę ukoi nasze wyrzuty sumienia)