Do zrobienia tej niezwykłej lemoniady z truskawek potrzebne są tylko 2 składniki, a mianowicie owoce i cukier. Nie szkodzi, jeśli symbol lata jest miękki, przejrzały, pognieciony lub utracił soczysty kolor, pod warunkiem, że nie nosi śladów pleśni lub zgnilizny. Określenie „kwas truskawkowy” jest prawdopodobnie bardziej popularne na zachodzie, gdzie z radością zaadaptowano nazwę „kvas” ze słowiańskiego słowniczka fermentacyjnego. U nas to słowo występuje prawie wyłącznie w zestawieniu kwas chlebowy. Nie zmienia to faktu, że do uzyskania lekko gazowanego napoju o charakterystycznym smaku można wykorzystać także owoce. Zresztą jest to tradycja rozpowszechniona na całym świecie. Na przykład w Meksyku wypijemy tepache, czyli lemoniadę z fermentowanych skórek ananasa.
Co zrobić z truskawek nie pierwszej świeżości, zanim się zepsują?
Przede wszystkim polecamy przyrządzenie gazowanej, kwaskowej lemoniady truskawkowej, ale na przejrzałe owoce są też inne sposoby. Można ich użyć do takich napojów, dodatków i potraw jak:
- truskawkowy winegret do sałatek (świetnie pasuje na przykład do kompozycji ze świeżym szpinakiem i fetą)
- sos truskawkowy do deserów,
- przetwory w postaci dżemu, marmolady lub galaretki,
- wino lub nalewka,
- koktajl z truskawek i bananów, a także wszelkiego rodzaju smoothie, slushy i shaki.
Truskawki, które utraciły świeżość i sprężystość, można też zamrozić, ale najlepiej wcześniej je dokładnie przebrać, zmiksować na purée, zagotować i całkowicie wystudzić, a następnie przelać do pojemniczków wytrzymałych na niskie temperatury. Dzięki temu zyskamy pewność, że nie zamrażamy owoców, które już zaczęły się psuć. Taki przecier można potem wykorzystać do deserów w pucharkach, tortów, tartaletek i sosów. Świetnym pomysłem na jego użycie będzie na przykład ciasto Cuszima.
Przepis na kwas truskawkowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 125 g cukru
Przygotowanie:
- Przebieramy i myjemy truskawki. Odrzucamy wyraźnie gnijące lub spleśniałe okazy. Umieszczamy owoce w dużym słoju (najlepiej około 3 l, żeby można było swobodnie miesza truskawki w trakcie fermentacji).
- Wsypujemy cukier do 1,5 l letniej wody. Można też posłodzić owoce miodem dobrej jakości. Warto użyć przefiltrowanej kranówki (ważne, żeby nie miała chloru). Mieszamy dokładnie, żeby rozpuścić wszystkie kryształki cukru. Opcjonalnie dosypujemy szczyptę soli kamiennej.
- Zalewamy truskawki roztworem. Przykrywamy słoik. Odstawiamy go w zaciemnione miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa, na około 3–4 dni. Codziennie mieszamy nastaw, żeby truskawki nie spleśniały, a także pozwalamy uciec gazom, które tworzą się w trakcie fermentacji. Zauważymy, że napój bąbelkuje i zmienia nieco kolor, a zapach owoców staje się bardziej intensywny.
- Przelewamy zawartość słoika przez kilkukrotnie złożoną gazę, ściereczkę tetrową lub muślin, żeby oddzielić ukiszone truskawki od płynu.
Gazowana lemoniada truskawkowa – jak ją podać?
Kwas truskawkowy jest niezwykle orzeźwiający. Podobnie jak kombucha lub lemoniada z kwiatów czarnego bzu świetnie sprawdza się na gorące, letnie dni, ponieważ ma charakterystyczny, kwaskowy posmak. Warto podawać go z dużą ilością lodu i sezonowymi owocami. Świeże truskawki można wcześniej zamrozić i dorzucić do napoju tuż przed podaniem, dzięki czemu jeszcze bardziej go schłodzą. Z dodatków sprawdzi się też sok z cytryny, mięta lub rozmaryn.















