Sernik klasyczny czy sernik bez sera?
Sernik klasyczny to klasyk, który pojawia się na podwieczorek w środku tygodnia, ale też na świąteczny stół. Sernik bez sera to z kolei nie tylko hasło dla wegan. To wariacja na temat popularnego ciasta, którą warto przygotować, aby docenić nieco inny smak. Jakie oblicza ma sernik w kuchniach świata? Które produkty zastępują mielony twaróg? Na te i inne pytania o serniki oraz sernik bez sera odpowiada w5smakaChef - Piotr Gąsiorowski.
Co zrobić z mięsa z rosołu – praktyczny poradnik nie tylko na niedzielę
Jak wykorzystać mięso z rosołu? To pytanie pojawia się, kiedy już z głębokich talerzy zniknie aromatyczny bulion z makaronem. Rosół w wielu polskich domach kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Często na bazie rosołu w poniedziałki serwowana jest zupa pomidorowa, ale co z resztą składników z zupy? Co zrobić z mięsa z rosołu, żeby nie marnować? Porady w duchu lesswaste serwuje jak na tacy w5smakaChef - Piotr Gąsiorowski.