Pizza, czyli najsłynniejsze, włoskie danie, jest jednym z najczęściej spożywanych fast foodów w Polsce. Jej historia rozpoczęła się już w XVIII wieku, kiedy to w Neapolu nastąpiło otwarcie pierwszej na świecie pizzerii. Według legendy, pizzę w Polsce jadał już król Zygmunt Stary, który poznał ją dzięki swojej żonie – Bonie, córce mediolańskiego księcia. Mimo, że pizza z reguły spożywana jest w lokalu, to coraz częściej przyrządzamy ją w naszych domach. Jednak co zrobić z ciasta na pizzę, a raczej jego nadmiaru, który nam pozostał? TOP5 przepisów poniżej.

Co zrobić z ciasta na pizzę i jak je przechowywać

Dania z ciasta do pizzy, ostatnio zyskują na coraz większej popularności. Powodem jest fakt, że bardzo często eksperymentujemy z różnymi przepisami wziętymi z internetu. Szukamy tego jednego, idealnego, dzięki któremu otrzymamy ciasto, niczym to podawane we włoskich pizzeriach. Jednak przepisy mogą, w znaczny sposób, różnić się od siebie proporcjami, a w konsekwencji – otrzymaną ilością materiału. Może być go za dużo, w porównaniu do wielkości naszej blachy czy kamienia. Nie jesteśmy w stanie tego przewidzieć za pierwszym podejściem. Co z nim wtedy zrobić?

Oczywiście w teorii można takie ciasto zamrozić, ale w praktyce każdy wie jaki będzie dalszy scenariusz: przeleży swój czas w zamrażarce, bo nie będzie nam do niczego pasować, a na kolejną pizzę – i tak zrobimy świeże. Przy robieniu porządków w kuchni – finalnie je wyrzucimy i tyle z tego będzie. Ten artykuł pomoże ci w pożyteczny i kreatywny sposób wykorzystać takie resztki, pokazując do jakich potraw możesz je od razu wykorzystać. A zaczniemy od roladek z ciasta na pizzę!

Zapewniamy, że nasze przepisy są proste i nie mają na celu wrobienia cię, w kolejne godziny spędzone przy przysłowiowych garach. Do ich wykonania, będziesz potrzebować dokładnie tych samych składników, które były używane do pizzy (naturalnie, może to być ich okrojona ilość, wykorzystaj tylko to, co ci zostało). 

Roladki z ciasta na pizzę

Zaczynamy od początku: pozostałości ciasta formujemy, tylko tym razem nie na kształt koła, a prostokąta. Następnie, lekko skraplamy oliwą i smarujemy sosem. Teraz wszystko zależy od tego, czy zostały ci jakieś niewykorzystane dodatki: jeśli tak, rozsyp je na wierzchu, jeśli nie – po prostu pomiń ten punkt. Pizza rolls smakują doskonale!

Na koniec, zwiń całość w rulon i pokrój na mniejsze kawałki. Powstałe w ten sposób roladki, możesz dodatkowo posmarować oliwą i lekko posolić. Apetycznie będzie też wyglądała szczypta oregano, rozsypana wzdłuż. Nie musisz nawet piec ich oddzielnie – połóż je obok pizzy i wstaw razem do piekarnika. Jeśli stwierdzisz, że potrzebują nieco więcej czasu, to po prostu zajmij się spożywaniem głównego dania, a w tym czasie przekąski akurat sobie „dojdą”.

Pizzowe pierożki

Co zrobić z nadmiarem ciasta na pizzę, kiedy zostało nam też sporo nadprogramowych dodatków? Pizzowe pierożki sprawdzą się do tego doskonale. Do ich wykonania, możesz z powodzeniem zaangażować dzieci. W końcu wspólne gotowanie, to też sposób na naukę poprzez zabawę. Aby je wykonać, musisz ponownie uformować z pozostałego ciasta, cienki placek. Za pomocą szklanki, wytnij z niego kółeczka, jak do tradycyjnych pierogów. Z tą różnicą, że te posmarujesz sosem (uważaj tylko, żeby nie wyjechać za daleko na brzegi, bo nie będą chciały się sklejać).

Jako farszu, użyj mieszanki składników, które nie zmieściły się na pizzy. Oczywiście, jeśli są zbyt dużego formatu (plasterki boczku, salami, pieczarek, czy cebula), przed wymieszaniem, pokrój je na drobniejsze kawałki. Kolejnym krokiem, będzie ulepienie pierogów. Kiedy będą już gotowe, posmaruj je z wierzchu oliwą, żeby nadać im połysku i tak jak w przypadku roladek – ułóż obok pizzy. Po wstawieniu do piekarnika, powinny być gotowe po takim samym czasie pieczenia, co twoja pizza.

Paluchy pizzowe

Co zrobić z ciasta na pizzę, kiedy wykorzystaliśmy wszystkie składniki? Koniecznie spróbuj wykonać paluchy pizzowe. Do ich przygotowania, nie będzie potrzebny nawet sos. Oczywiście, jeśli trochę ci go zostało, to jeszcze lepiej, ale możemy zastąpić go oliwą, z dodatkiem przypraw. Największą robotę, robi tu jednak ciasto, oraz sam wygląd naszych przekąsek.

Warto wiedzieć, że na początku swojej „kariery”, pizza wcale nie była tak pożądanym daniem, jak w dzisiejszych czasach. Służyła jako posiłek dla najuboższych osób, ponieważ samo ciasto, jest mało kosztowne, łatwe do zrobienia, a bardzo sycące. Pochodzący z najniższych klas społecznych Włosi, rzucali na nie tylko kilka dodatków dla smaku, bo na więcej zwyczajnie nie było ich stać. Tak naprawdę, pizzę rozsławiły dopiero pomidory! Kiedy zaczęły być sprowadzane do Europy, a ich aromat wzbogacił smak, suchego wcześniej, ciasta, pizzą zaczęła interesować się także zamożniejsza część społeczeństwa.

Kiedy już wiemy, dlaczego obecna „typowo włoska” pizza jest tak cienka i uboga w składniki, możemy zająć się z powrotem „paluchami”. Ich przygotowanie będzie wyjątkowo szybkie. Wystarczy ponownie uformować, z pozostałego ciasta, prostokąt i wyciąć z niego szerokie paski (podobnie jak do faworków). Paski smarujemy oliwą, czy ewentualnie resztką sosu i posypujemy oregano. Następnie łapiemy pasek za dwa końce i zwijamy w przeciwnych kierunkach, tworząc w ten sposób spiralę. Na koniec, wkładamy z pizzą do piekarnika i serwujemy paluchy drożdżowe jako przystawkę!

Muffinki pizzowe

Dania z ciasta do pizzy, jak widzisz, są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Jednak co powiesz, na propozycję jeszcze błyskawiczniejszą od pozostałych? Jeśli nie masz czasu ani ochoty na przygotowanie czegoś ambitniejszego, uwierz, że muffinki pizzowe zrobią taką samą furorę jak pozostałe przepisy, a ich wykonanie zajmie ci dosłownie kilka minut. Musisz tylko mieć w domu foremki do babeczek. Najlepsze będą te silikonowe, ponieważ nic do nich nie przywiera. Wymieszaj resztę ciasta z pozostałymi składnikami i przełóż do, nasmarowanych wcześniej, foremek. Jeśli zostało ci trochę sosu, możesz posmarować nim wierzch muffinki. I znowu – razem z pizzą do piekarnika i gotowe!

StockFood

Pizzowe tartaletki

Co zrobić ze spodu do pizzy? Spód do pizzowych tartaletek! Rozłóż ciasto w foremkach, następnie posmaruj je odrobiną oliwy i sosem. W powstałych w ten sposób „miseczkach” ułóż wszystkie pozostałe składniki. Jeśli masz jeszcze trochę sera – idealnie! Umieść go na wierzchu i na koniec posyp całość oregano. Piecz do momentu, aż ser się nie rozpuści i nie zarumieni. Jeśli któraś z naszych pięciu propozycji, w szczególny sposób przypadła ci do gustu, zawsze możesz pominąć pierwszy krok, czyli robienie pizzy i przejść od razu do przekąsek!