Gdy zima zbliża się ku końcowi, wszyscy z niecierpliwością zaczynamy wyczekiwać początku sezonu grillowego. To jedna z najpopularniejszych form spędzania czasu, nie tylko w trakcie majowego weekendu. Nic dziwnego, bo kruche, chrupiące i przyjemnie soczyste w środku specjały z grilla są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli nie wiecie, co na grilla warto przygotować już dziś - dajemy nasze propozycje.

Co na grilla sprawdza się najlepiej?

Niepodważalną zaletą grillowanych potraw jest nie tylko wyborny smak, ale także uniwersalność – dania z grilla łatwo trafiają we wszystkie gusta kulinarne. Do przygotowania w ten sposób nadaje się nie tylko czerwone i drobiowe mięso, ale także wędliny, ryby, frutti di mare, warzywa, a nawet owoce.

Z tak szerokiego zakresu składników możliwych do wykorzystania uda się skomponować dosłownie każdą potrawę, co daje gwarancję, że z przyjęcia z grillem nikt nie wyjdzie głodny i niezadowolony. Na rusztach możemy ułożyć wszystko, czego dusza (a raczej podniebienie) zapragnie. Możemy mieć pewność, że grillowane potrawy będą nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste od swoich smażonych odpowiedników.

Co na grilla bez mięsa

  1. Ziemniaki z grilla - zestawienie ciekawych propozycji na grilla otwiera przysmak, którego nie może zabraknąć na przyjęciu w ogrodzie. Grillowane ziemniaki idealnie sprawdzą się w roli smacznej przekąski lub dodatku do dania głównego. Można podawać je w towarzystwie czerwonego i drobiowego mięsa, ryb, a nawet owoców morza, wzorem kuchni belgijskiej. Przygotowanie tego specjału nie sprawia żadnych trudności. Wystarczy tylko obgotować w osolonej wodzie, a gdy ostygną – posmarować masłem i posypać ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, ziołami prowansalskimi i pietruszką.
  2. Pieczarki faszerowane na grilla - przygotowane na grillu pieczarki faszerowane to jedna z najprostszych, a jednocześnie – najbardziej efektownych i najsmaczniejszych przekąsek. Aromatyczne grzyby można wypełnić właściwie dowolnymi składnikami. W najprostszym wariancie, wystarczy żółty ser, papryka i kilka suszonych pomidorów. Możesz też przygotować farsz z odkrojonych nóżek, cebuli i czosnku lub nadzienie z sera feta i ziół. Dostępnych możliwości jest bez liku. Warto pamiętać, że do faszerowania najlepiej nadają się pieczarki z dużymi kapeluszami. Mniejsze grzyby lepiej zostawić do szaszłyków lub innych dań, bo nie zmieści się w nich zbyt dużo nadzienia, a na talerzu nie prezentują się tak efektownie.
  3. Ser na grilla - ciekawe dania na grilla bez mięsa? Łatwo i szybko przygotujesz je z sera! To wspaniałe urozmaicenie grillowego menu, które rozpieszcza wyjątkowym smakiem. Jaki ser jest najlepszym wyborem na grilla? Sprawdzi się niemal każdy gatunek, pod warunkiem, że przygotujemy go w odpowiedni sposób. Sery miękkie najlepiej grillować na tacce, w folii aluminiowej, na pieczywie lub warzywach. Na ruszcie można położyć wyłącznie te odmiany, które nie ulegają stopieniu.
  4. Bakłażan z grilla - To pyszne warzywo sprawdzi się w roli przekąski i dodatku do dania głównego. Bakłażana można grillować z przyprawami lub wcześniej zanurzyć go w aromatycznej marynacie. Nadaje się do przygotowania w folii aluminiowej lub na tacce, ale nie ma żadnych przeciwwskazań przed ułożeniem kawałków warzywa bezpośrednio na ruszcie.

Co na grilla z mięsnych klasyków

  1. Szaszłyki z grilla - kolejne popularne danie na naszej liście, które uwielbia każdy amator grillowania. Można je przyrządzić na wiele sposobów: ze składników warzywnych lub mieszając warzywa z mięsem albo z kilkoma rodzajami mięsa. W tym temacie panuje ogromna dowolność jednak warto pamiętać o istotnej zasadzie: należy łączyć ze sobą produkty spożywcze, które charakteryzują się zbliżonym czasem grillowania lub dobierać ich wielkość w taki sposób, żeby żaden nie uległ przypaleniu. Przygotowanie tej potrawy warto zaplanować nieco wcześniej, zwłaszcza gdy zamierzasz zrobić mięsne lub mięsno-warzywne szaszłyki. Wynika to z faktu, że mięso należy zamarynować, zanim trafi na ruszt. Dzięki temu zyska wyjątkowy smak, nabierze pożądanej kruchości i pozostanie soczyste w środku.
  2. Pstrąg z grilla - potrawy na grilla to nie tylko mięsa i warzywa, ale także ryby. Do grillowania najlepiej nadają się gatunki o zwartym mięsie. Naszym zdaniem, jednym z najsmaczniejszych jest pstrąg. Przygotowany we właściwy sposób, rozpieszcza delikatnym smakiem i rozpływa się w ustach. Pstrąga można grillować na wiele sposobów: przygotowując filety bez skóry lub ze skórą, pyszne steki (fragment kręgosłupa utrzyma w całości kawałki ryby) ale najbardziej efektowną formą przyrządzenia tej wyśmienitej ryby jest ułożenie jej na ruszcie w całości. Dzięki temu, mięso pozostanie soczyste i wilgotne. Dodatkowo, całego pstrąga można łatwo wypełnić farszem z ulubionych składników. 
  3. Żeberka z grilla - wymieniając ciekawe pomysły na grilla, nie można pominąć żeberek. Chyba żaden miłośnik dań mięsnych nie oprze się ich wyjątkowemu smakowi. Zamarynowane i posypane ulubionymi przyprawami, z każdym kęsem rozpieszczają podniebienie wyjątkowym aromatem drzewnego dymu. Do grillowania najbardziej nadają się żeberka bez dużych partii tłuszczu. Mięso powinno mieć jasnoróżowy kolor. Pamiętaj, że ten specjał nie nadaje się do szybkiego grillowania w wysokiej temperaturze. Żeberka zawierają znaczną ilość tkanki łącznej, która musi wytopić się w procesie obróbki termicznej. Właśnie dlatego należy je grillować w niższej temperaturze i przez dość długi czas.
  4. Boczek na grilla - oryginalne przepisy na grilla nie byłyby kompletne bez boczku. Ta wyśmienita wędlina idealnie nadaje się do grillowania. Świetnie smakuje solo, ale warto pamiętać, że z pomocą boczku można przygotować wiele interesujących potraw. Kawałki boczku jak ulał pasują do szaszłyków, plastrami tej wędliny można owinąć kiełbasę, owoce (np. śliwki) lub warzywa (np. szparagi). Opcji jest wiele, warto więc popuścić wodze fantazji. Do grillowania najlepiej nadaje się boczek, który zawiera sporo chudego mięsa, ale także tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapewnia potrawie pożądaną wilgotność. Bez białych fragmentów, grillowany boczek będzie suchy i „jałowy”. 
  5. Kaszanka na grilla - żadne grillowanie w klasycznym stylu nie może odbyć się bez kaszanki. Można przyrządzić ją bez żadnych dodatków i skonsumować z musztardą i świeżym pieczywem, ale można też wzbogacić jej smak odpowiednio dobranymi przyprawami i dodatkami. Jak zrobić pyszną kaszankę z grilla? Wystarczy zawinąć ją w folii aluminiowej z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość posyp majerankiem, dodaj też gałkę muszkatołową. 
  6. Polędwica na grilla - polędwiczki wieprzowe z grilla to prawdziwy rarytas. Przyrządzone prawidłowo, rozpieszczają chrupkością, delikatnością i soczystością. Zanim mięso trafi na ruszt, trzeba je zamarynować i natrzeć przyprawami. Dzięki temu, zyska wyjątkowy smak. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, a jeszcze lepiej z grillowanymi ziemniakami.
  7. Karkówka - Karkówka z grilla to danie tak samo popularne, jak grillowana kiełbasa i kaszanka. Nic dziwnego, bo prawidłowo przygotowana jest miękka, soczysta i wyjątkowo smaczna. To zasługa sporej zawartości tłuszczu. Gdy przerosty zaczynają się wytapiać, włókna mięsa ulegają rozluźnieniu. Dzięki temu, soki mogą łatwo wnikać w strukturę. Żeby wydobyć z tego mięsa wszystko, co najlepsze, kawałki o równej grubości należy zamarynować. Karkówkę najlepiej grillować pod przykryciem. Dzięki temu, uda się utrzymać stałą temperaturę na całej jej powierzchni.
  8. Krewetki z grilla. Efektowna i szybka potrawa z grilla? Pyszne krewetki! Przygotowanie tych wyśmienitych owoców morza zajmie dosłownie chwilę. Po usunięciu głowy i jelita, grillujemy je w pancerzu (ok. 60 sekund dla każdej strony). Następnie obieramy mięso z pancerzyka, smarujemy miękkim masłem, przyprawiamy odrobiną soli, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe!
  9. Grillowana biała kiełbasa - Kiełbasa z grilla to nuda? Niekoniecznie! To proste danie można przygotować w bardziej oryginalny sposób. Białe kiełbaski natnij i wypełnij mozzarellą. Całość owiń plastrami boczki i zepnij wykałaczką. Zapewniamy, że to wyśmienite danie błyskawicznie zniknie ze stołu.
  10. Grillowana pierś z kurczaka - Ostatnia pozycja na naszej liście to pyszna pierś z kurczaka. To sycące danie można przygotować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje filet z marynatą BBQ, ale do grillowania świetnie nadają się też drobiowe roladki, np. wypełnione szpinakiem. 

Co na grilla na słodko

Deser z grilla - Oczywiście, że tak! Przecież na grillu przyrządzimy nie tylko mięsa, ryby i warzywa, ale także owoce. Do grillowania świetnie nadają się banany, brzoskwinie, ananasy i jabłka. Deserów przyrządzanych na grillu nie trzeba dodatkowo dosładzać. W procesie obróbki termicznej, zawarty w owocach naturalny cukier ulega karmelizacji i w ten sposób tworzy słodką glazurę. Najprostszy przysmak przygotujesz, podając grillowane owoce z kremowym serkiem. Coś bardziej złożonego? Proszę bardzo: przekrój na pół banany w skórce, umieść je w folii aluminiowej i posyp startą czekoladą.