Początek roku szkolnego to zawsze duży stres i dodatkowe obowiązki zarówno dla dzieci jak i dla rodziców. Kończy się beztroski czas, gdy nie trzeba budzić rano dzieci, szykować im śniadania, a potem dopilnować, by wszystko wzięły i były przygotowane do lekcji. Teraz wszystko wraca i znów trzeba od samego rana działać na najwyższych obrotach. Jednak trzeba też zadbać, by w szkole dziecko miało odpowiednie jedzenie, bo to najważniejsze paliwo, by głowa pracowała sprawnie i by nie czuć zmęczenia. Tylko nie zawsze to co dajemy dzieciom do szkoły im smakuje i często po lekcji cała śniadaniówka wraca do domu nienaruszona. Zatem co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, by zjadło z przyjemnością, a wy byście się nie napracowali zbytnio? Mamy super pomysł.
Ulubione śniadanie do szkoły
Ten pomysł spodoba się zarówno rodzicom, jak i dzieciom. Zaletą takiego śniadania jest po pierwsze czas przygotowania, jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Po drugie nie potrzeba do niego świeżego pieczywa, wiec odchodzi bieganie rano do piekarni. A po trzecie codziennie to śniadanie może smakować nieco inaczej i to dzieci mogą zaproponować, co chcą włożyć do środka.
To śniadanie to nic innego jak roladki z tortilli. I najlepsze w nich jest to, że można je zrobić zarówno na wytrawnie, jak i na słodko, wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki.
Roladki z tortilli do szkoły z serkiem śniadaniowym
Bazą tego banalnie prostego śniadania są placki tortilli i serek śniadaniowy. Wystarczy placek posmarować warstwą serka, a następnie na środku położyć plasterki szynki, liście sałaty, ogórek, albo paprykę i wszystko zawinąć w rulon. Warto zrobić to ściśle i docisnąć całość, by przy krojeniu ruloniki się nie rozwinęły. Teraz wystarczy już pokroić zwiniętą tortillę w równe kawałki na jeden kęs i zapakować w śniadaniówkę. Całość nie zajmie wam więcej niż kilka minut.
Warto do zrobienia takiego śniadanie włączyć dzieci, jest to tak proste, że z przyjemnością przygotują własne śniadanie, a potem z jeszcze większą przyjemnością zjedzą je w szkole. Dobrze też poprosić dziecko, by samo wybierało sobie składniki, jakie chce zapakować do środka, wystarczy tylko przygotować odpowiednią bazę, z której może wybierać. Dzięki temu codziennie tortilla może smakować nieco inaczej.
To śniadanie ma jeszcze tę zaletę, że dziecko może sobie podjadać kolejne kawałki na przerwach, bez obawy, że coś się rozleci. Każdy kawałek to porcja na 1 kęs.
Pomysły na roladki z tortilli
Powyższy przepis to jedynie najprostsza opcja śniadania do szkoły. Pomysłów na zawinięcie pyszności w placek tortilli jest cała masa. Jeśli nie macie pomysłu na ciekawe połączenia, poniżej podajemy kilka wariantów smakowych. Są tu też słodkie kombinacje.
Bazą do tortilli może być serek śniadaniowy, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych ruloników, albo majonez, lub innych sos smakowy, który jest już dedykowany jedynie wytrawnym propozycjom. Takie smarowidło jest potrzebne, by "przykleić" do nich składniki i by po zwinięciu stanowiły niejako spoiwo, dzięki któremu roladki się nie rozwiną.
Roladki z serem, suszonymi pomidorami i winogronami. Plastry sera żółtego ułóżcie na placku posmarowanym sosem, następnie cienkie paski suszonych pomidorów i połówki winogron.
Roladki z serem pleśniowym, świeżymi figami i orzechami. W tym wypadku można pominąć bazę i zamiast serka, lub majonezu rozsmarować na placku tortilli od razu ser pleśniowy. Na to połóżcie pokrojone w plasterki figi i pokruszone orzechy.
Roladki z bananem i miodem. Na serku śniadaniowym ułóżcie plasterki banana i polejcie je miodem.
Roladki z pieczoną piersią kurczaka i szpinakiem, lub sałatą. Na plackach rozsmarujcie majonez, połóżcie rozdrobnioną pierś kurczaka i liście szpinaku, lub sałaty. Dla dodania wyrazistości można dodać kawałeczki podsmażonego boczku.
Roladki z prażoną cebulką i kabanosem. Błyskawiczna propozycja. Wystarczy na środku posmarowanej majonezem albo innym sosem tortilli rozsypać prażoną cebulkę i położyć na środku kabanos.
Roladki z kremem czekoladowym, orzechami i żurawiną. Posmaruj placki cienką warstwą kremu czekoladowego, dodaj pokruszone orzechy i suszoną żurawinę.
Inne dodatki do roladek z tortilli
Do przygotowania roladek z tortilli możecie wykorzystać dużo więcej składników, niż te, które podaliśmy wyżej. Inne składniki, które możecie łączyć na różne sposoby to:
- łosoś wędzony,
- szynka parmeńska
- oliwki
- kapary,
- papryka
- korniszony
- kukurydza
- pieczarki
- jajko
- pasta jajeczna
- pesto


















