Są takie ciasta, które uwielbiają niemal wszyscy. Kremówka papieska, beza pavlowa, sernik czy szarlotka to zawsze pewniak, że nic nie zostanie na talerzu. Niektóre robi się szybko, inne wymagają trochę pracy, ale zawsze smakują wyśmienicie. Każdy kraj ma swoje ulubione wypieki. Norweskie ciasto bezowe kvaefjordkake należy do ulubionych wśród mieszkańców Norwegii i nazywają je najlepszym ciastem świata. Podają je na wszystkich ważnych uroczystościach, czyli chrzest, komunia, urodziny czy ślub. Robią je nawet podczas święta narodowego, uchwalenia konstytucji, które przypada 17 maja. Sprawdźcie, czy to ciasto jest faktycznie tak wyjątkowe. Ale już sam skład, czyli lekkie ciasto, beza i krem budyniowy mówią same za siebie.

Ciasto norweskie z bezą i kremem budyniowym

ciasto:

  •     150 g miękkiego masła
  •     0,5 szklanki cukru
  •     4 żółtka
  •     1 szklanka mąki pszennej luksusowej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     5 łyżek mleka
  •     szczypta soli

    beza:

  •     4 białka
  •     3/4 szklanki cukru
  •     100 g migdałów w płatkach
  •     szczypta soli

    masa budyniowa:

  •     400 ml mleka
  •     3 żółtka
  •     1 jajko
  •     75 g cukru
  •     2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •     25 g masła
  •     3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
  •     125 ml śmietany kremówki

Ubijcie masło z cukrem na puszysta masę. Dodawajcie do masy po 1 żółtku ciągle miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiejcie przez sitko. Teraz naprzemiennie dodawajcie do masy mąkę i mleko. Miksujcie całość do czasu połączenia składników. Blachę 20x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie na nią przygotowaną masę.
W tum momencie nastawcie piekarnik na 180c. Białka ze szczyptą soli ubijcie na sztywna pianę i zacznijcie powoli dodawać cukier. Gdy masa będzie gładka i jednolita wyłóżcie ją na wcześniej przygotowane ciasto i posypcie migdałami. Całość wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 30 minut. Po wyjęciu pozostawcie do całkowitego ostudzenia.
Gdy ciasto stygnie czas na budyniowy krem. Do miski wbijcie żółtka oraz całe jajko, dodajcie cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię. Całość miksujcie do czasu, aż masa będzie gładka i puszysta. Zagotujcie mleko i tuz przed wrzeniem zestawcie z ognia i powoli wlewajcie masę cały czas miksując na wolnych obrotach. Gdy składniki ładnie się połączą przelejcie całość ponownie do garnka i gotujcie na małym ogniu ciągle mieszając do czasu, aż masa zgęstnieje. Dodajcie masło i wymieszajcie z masą budyniową. Całość włóżcie do lodówki, żeby się ochłodziła. Śmietanę ubijcie na sztywno i połączcie z zimna masa budyniową.
Na koniec przekrójcie wcześniej upieczone ciasto na pół. Dolną część posmarujcie kremem budyniowym i przykryjcie górną. Wstawcie do lodówki, bo ciasto norweskie najlepsze jest na drugi dzień.