Zdarzyły wam się niejednokrotnie grudki w kremie budyniowym? To nieprzyjemna przypadłość, która sprawia, że każdemu z nas odechciewa się ponawiać ten przepis. Jest to jednak jeden z najsmaczniejszych i najprostszych dodatków do deserów czy blatów tortu, który powinien znać każdy. Krem budyniowy to uniwersalna baza, którą możecie zrobić w wielu smakach - kakaowym, kawowym czy owocowym. Wystarczy niewielki nakład pracy, odpowiednia technika i wszystko gotowe. Poprowadzimy was tak, aby już nigdy nie stworzyły się nieapetyczne grudki.

Jak zrobić najlepszy krem budyniowy?

Wybierzcie mikser planetarny lub ręczny, aby ułatwić sobie pracę. Nie zapomnijcie o wcześniejszym wyciągnięciu składników, aby były w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  •     750 ml mleka,
  •     pół szklanki cukru,
  •     2 żółtka,
  •     2 łyżki mąki pszennej,
  •     2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  •     opakowanie cukru waniliowego,
  •     250 g miękkiego masła

Przygotowanie:

  1. Masło i jajka wyciągnijcie wcześniej z lodówki.
  2. Podgrzejcie połowę mleka z cukrem.
  3. Następnie dodajcie przesianą mąkę i skrobię wraz z jajkami do zimnego mleka.
  4. Przelejcie do gotującej się masy tak, aby energicznie wymieszać całość.
  5. Gdy zgęstnieje, przelejcie do miski/
  6. Zawińcie wierzch folią spożywczą i odstawcie do wystygnięcia.
  7. następnie zmiksujcie z masłem na wysokich obrotach.
  8. Gęsty i pyszny krem budyniowy gotowy.

Jakich błędów nie popełniać przy kremie budyniowym?

Jest kilka obowiązkowych punktów, które powinny być wyznacznikiem, dla każdego domowego cukiernika. Dzięki tym technikom nie będziecie mieć wątpliwości, ze wszystko uda się tak, jak należy:

  • masło do kremu budyniowego powinno być zawsze w temperaturze pokojowej - w przeciwnym wypadku powstanie skawalona masa, która nie połączy się z resztą składników tak, jak należy,
  • jajka wcześniej rozbijcie do miski i pozostawcie do ocieplenia w temperaturze pokojowej - w innym razie zimne jajka sprawią, że masa rozwarstwi się i będzie wyglądać dość nieapetycznie,
  • nigdy nie pomijajcie przesiewania wszystkich suchych składników - kilka sekund więcej sprawi, ze będziecie mieć pewność, że składniki nie pójdą do kosza na śmieci.
  • jeżeli krem nie jest zbyt gładki, weźcie sitko i przetrzyjcie go tak, aby każda grudka pozostała na nim