Dojrzałe banany są idealną bazą do robienia ciasteczek. Ich kleista konsystencja dobrze łączy suche składniki, np. płatki owsiane i mąkę, a to z kolei pozwala uniknąć używania jajek (co jest istotną informacją dla alergików). Poza tym zawierają sporą ilość naturalnego cukru - fruktozy, dzięki czemu do bananowych ciasteczek nie musimy dodawać aż tak dużych ilości cukru. Banany posiadają szereg składników odżywczych, m.in. potas, witaminy z grupy B, magnez, co sprawia, że zrobione z nich desery dostarczają wielu wartościowych mikroelementów.

Szybkie ciastka bananowe 

Ciasteczka bananowe robi się naprawdę szybko. Jeśli tylko zblendujemy banany, dodamy do tego jajko (lub nie) i wymieszamy z suchymi składnikami typu: mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier – to praktycznie już możemy formować na blaszce słodkości. Potem jeszcze moment pieczenia w piekarniku i chrupiące ciasteczka lądują na naszym talerzu. Ile piec ciasteczka bananowe? Przeważnie od 15-20 minut. Wszystko zależy od temperatury pieczenia i użytych dodatkowych składników. 

Kruche ciastka bananowe

Jeśli chcemy zrobić naprawdę chrupiące i kruche ciasteczka bananowe, zmiksujmy ze sobą 1 dojrzały banan i 1 jajko (jeśli chcemy zrezygnować z jajka, możemy dodać dodatkowe pół banana). Dosypujemy do tego 30 g cukru, 50 g mąki pszennej, 30 roztopionego i przestudzonego masła oraz 150 g płatków owsianych. Gdy zależy nam na jeszcze zdrowszej wersji możemy dodać: pestki słonecznika, suszoną żurawinę, posiekane orzechy. Mieszamy i wykładamy łyżką na blachę. Pieczmy 18 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Jeśli chcemy zrobić kruche wypieki bez płatków owsianych, wypróbujmy przepis na ciastka bananowe z dodatkiem miodu.

Miękkie ciasteczka z bananem

Nie zawsze chcemy lub możemy jeść kruche ciastka. To dobra opcja na zdrową przekąskę dla maluchów, które nie potrafią jeszcze dobrze gryźć. Jakie przepisy będą najszybsze w wykonaniu, jeśli chcemy zjeść coś słodkiego o delikatnej konsystencji? Przede wszystkim będą to: 

  • miękkie ciasteczka owsiane z bananem – bazujące na dojrzałych bananach, maśle orzechowym, płatkach owsianych błyskawicznych i np. suszonych śliwkach oraz morelach. Jak długo piec miękkie ciasteczka owsiane z bananem? Około 15 minut. 
  • ciasteczka bananowe dla dzieci – o smaku kokosa, do których użyjemy 2 dojrzałe banany, 3 żółtka, 1/3 szklanki stopionego masła, ½ szklanki mąki kokosowej i ½ szklanki wiórków kokosowych 
  • ciastka z bananem i czekoladą – gdzie do rozgniecionego banana dodajemy miękkie masło, drobny cukier trzcinowy, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz około pół tabliczki posiekanej czekolady.

Fit ciastka bananowe 

Kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej lub preferujemy zdrowy tryb życia, ale nie chcemy rezygnować ze słodkości, poszukajmy przepisów z ograniczoną ilością cukru. Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznych wypiekach, pamiętajmy, by dodać do nich płatki owsiane lub suszone owoce. Zasobne w błonnik spowodują, że szybciej uzyskamy uczucie sytości i zamiast dziesięciu ciasteczek, zjemy tylko dwa. Jakie ciasteczka możemy zaliczyć do kategorii fit? Z pewnością będą to: 

  • ciasteczka owsiane fit – gdzie zamiennikiem cukru jest miód, a resztę słodyczy doda banan oraz suszona żurawina;  
  • ciastka bananowe bez cukru - złożone jedynie z jajek, mąki pełnoziarnistej, oleju kokosowego, płatków owsianych, sody, orzechów, rodzynek oraz oczywiście bananów; 
  • ciasteczka owsiane słodzone ksylitolem, z płatkami owsianymi i kakao.

Co można zrobić z dojrzałych bananów? Propozycje deserów

Jeśli na blacie kuchennym leżą przejrzałe banany, których nie mamy ochoty zjadać na surowo, zróbmy z nich chlebek bananowy. Możemy je też zapiec w tortilli, razem z czekoladą - polewamy syropem klonowym. Banany możemy również pokroić na plasterki, obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na patelni w formie placuszków. Oprócz tego możemy zrobić jeszcze: