Kiedy połączycie chrupiące brokuły i kalafior, dodacie słodkie rodzynki i wytrawne orzechy pekan, a na koniec polejecie wszystko kremowym i pikantnym dressingiem, zapewnicie domownikom idealną równowagę smaków i konsystencji na talerzu.

Brokuły są znakomitym środkiem profilaktycznym w chorobach serca, a zawarty w nich chrom jest pomocny w leczeniu cukrzycy. To źródło żelaza polecane szczególnie osobom z anemią.

Kalafior natomiast znajduje się na liście dwudziestu najbardziej wartościowych warzyw. Dlaczego? Ponieważ zawiera dużo witamin, minerałów i antyoksydantów, a przy tym charakteryzuje się małą kalorycznością. Zawiera antyoksydanty, dzięki czemu wspiera organizm w detoksie i oczyszczaniu go z toksycznych substancji. Dodatkowo jego spożywanie wspomaga pracę mózgu i działa przeciwzapalnie. Kalafior to także ważne źródło błonnika pokarmowego, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Gdy dodamy do nich orzechy pekan, które poprawiają funkcje mózgu oraz wpływają korzystnie na serce, otrzymamy surówkę doskonałą.

Surówka z kalafiora i brokułu

Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 2 szklanki różyczek brokuła
  • 2 szklanki różyczek kalafiora
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku

Kalafior i brokuł wypłuczcie pod wodą i podzielcie na małe różyczki. W dużej misce wymieszajcie różyczki brokułów, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, rodzynki i posiekane orzechy pekan. Do małej miseczki dodajcie jogurt grecki, majonez, miód, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aż sos uzyska kremową, jednolitą konsystencję. Taką mieszanką polejcie warzywa i wymieszajcie.
Gotową surówkę przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, by wszystkie składniki się "przeżarły".

Ten przepis ma jeszcze jedną zaletę. Możecie go modyfikować wedle własnych upodobań smakowych. Z powodzeniem możecie do niej dodać inne składniki, takie jak startą marchewkę, seler, albo rzodkiewkę. W każdym przypadku będzie orzeźwiająca i bardzo zdrowa.