Ten przepis jest bardzo mało znany, a to wielka strata, bo smakuje obłędnie. Powinni więc go znać wszyscy miłośnicy chlebka bananowego i nie tylko. Zobaczcie, jak osiągnąć podobną strukturę i jeszcze lepszy smak, stosując zupełnie inny owoc. Znajdziecie go teraz w każdym większym sklepie za niewielką sumę. 

Co zamiast chlebka bananowego?

Jeśli lubicie konsystencję chlebka bananowego, ale znudził się wam już ten smak, mamy dla was obłędny pomysł na sezonowy wypiek. Mało kto wie, że pyszny i słodki chlebek można też zrobić z miąższu owoców kaki. To najlepszy czas na zrobienie tego smakołyku, bo właśnie kaki jest dostępne w wielu sklepach zwykle do końca grudnia, a zdecydowanie najtaniej kupicie je właśnie teraz.

Do takiej bazy potrzebujecie już tylko kilku podstawowych produktów, takich jak mąką, jajka, olej czy cukier. Niezbędne będą też aromatyczne przyprawy, czyli imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Zobaczcie pełny przepis i koniecznie spróbujcie tego cuda. 

Przepis na chlebek z kaki

Składniki:

  • 1 szklanka miąższu z kaki,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 duże jajka,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • pół łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 170 stopni i dokładnego wysmarowania blaszki masłem. Następnie mieszamy miąższ kaki z sodą oczyszczoną, a po chwili zrobi się z niego galaretka. Następnie w jednym naczyniu mieszamy mąkę z solą, a w drugim jajka, olej, cukier i wszystkie przyprawy (łącznie ze startym świeżym imbirem).

Do miski z mokrymi składnikami dodajemy wymieszaną papkę z kaki i wszystko dokładnie łączymy. Następnie wlewamy tę masę do suchych składników i raz jeszcze wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Gotowy chlebek z kaki studzimy na kratce, a dopiero potem kroimy.

 

Źródło: kuchniapelnasmakow.blogspot.com