Niektórzy kupują tylko żółte lub nawet lekko zielone banany, aby móc zjeść je na bieżąco, ale te ciemne, z czarnymi kropeczkami na skórce też są pyszne i wartościowe. Jeśli więc macie takie sztuki w swoich domach lub zobaczycie je na przecenie w sklepie, nie bójcie się użyć ich do pewnego prostego przepisu, z którego wyjdzie coś wspaniałego. Ania Starmach pokazała, co zrobić z przejrzałych bananów, aby otrzymać prawdziwy przysmak.
Do czego wykorzystać przejrzałe banany?
Mocno dojrzałe, ciemne banany nie wyglądają już tak apetycznie jak te o idealnie żółtej skórce, ale to wcale nie znaczy, że są gorsze. Okazuje się, że w takich owocach jest równie dużo cennych składników odżywczych, a dodatkowo znacznie więcej naturalnej słodyczy. Wszystko to dlatego, że przejrzałe banany lekko zmieniają swój skład, gdyż zawarta w nich skrobia zamienia się we fruktozę i glukozę. Co więcej, takie owoce mają mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, więc zdecydowanie warto włączyć je do jadłospisu.
Ale co z nich zrobić? Możliwości jest wiele, bo takie dojrzałe banany świetnie sprawdzają się do koktajli, musów, czy wszelkich innych deserów na zimno. Możecie z nich na przykład zrobić genialne domowe lody bananowe, ale jeśli macie ochotę na gorący wypiek, to tutaj też znajdą zastosowanie, bo idealnie nadają się na mięciutki i wilgotny chlebek bananowy. Zobaczcie, jak proste i szybkie jest to ciasto, a zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.
Jak zrobić chlebek bananowy?
Aby przygotować chlebek bananowy, musicie tylko rozgnieść dojrzałe banany na papkę i dodać jajka, mąkę oraz trochę jogurtu i zapiec wszystko w piekarniku. Taka podstawowy masa sama w sobie pozwoli stworzyć pyszne ciasto, ale gdy dodatkowo sypniecie do foremki trochę świeżych owoców, powstanie już deser idealny. Ania Starmach wybrała do tego sezonowe jagody/borówki, które nie tylko dodadzą wypiekowi pysznego smaku i pięknego wyglądu, ale sprawią też, że ciasto będzie jeszcze bardziej wartościowe dla organizmu.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis Ani Starmach oraz krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku, pochodzące z instagramowego profilu @ania_starmach.
Chlebek bananowy - przepis Ani Starmach
Składniki:
- 300 g dojrzałych bananów,
- 1 jajko,
- 120 g jogurtu naturalnego,
- 260 g mąki,
- 60 g miękkiego masła,
- 70 g cukru,
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 200 g jagód/borówek (świeżych bądź mrożonych).
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ucierania masła z cukrem. Następnie dolewamy jogurt, wbijamy jajko i rozgniatamy banany na papkę. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
- Do gotowej masy dodajemy świeże, umyte jagody i delikatnie łączymy całość. Tak przygotowane ciasto bananowe przelewamy do keksówki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Chlebek bananowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go w formie do całkowitego wystudzenia i dopiero potem ostrożnie wyjmujemy.
Źródło: Instagram.com/ania_starmach/
Co można dodać do chlebka bananowego?
Chlebek bananowy z jagodami czy borówkami smakuje przepysznie, ale poza sezonem na te leśne owoce, możecie wymieniać dodatki na inne tak, aby móc piec to pyszne ciasto przez cały rok. Równie pysznie smakuje też chlebek bananowy z malinami, ale zamiast owoców możecie również wykorzystać orzechy, kawałki czekolady, czy suszoną żurawinę bądź rodzynki. Spróbujcie więc różnych wersji tego bazowego przepisu i wymieniajcie dodatki, aby chlebek bananowy za każdym razem smakował i wyglądał nieco inaczej, a dzięki temu to proste ciasto nigdy wam się nie znudzi.
















