Wielu wydaje się, że pieczenie domowego pieczywa to skomplikowany proces, który nie zawsze wychodzi. Tymczasem ten przepis na chleb z siemienia lnianego robi się banalnie łatwo, błyskawicznie i do tego tylko z kilku niedrogich składników. Co więcej, taki bochenek można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma znacznie zdrowszy i bardziej wartościowy od klasycznego baltonowskiego. Zobaczcie, jakie to proste.
Prosty chleb z siemienia lnianego
Aby przygotować chrupiący i mięciutki chleb potrzebne będą tylko: siemię lniane, twaróg, płatki owsiane, jajka, proszek do pieczenia i odrobina soli. Taki podstawowy zestaw możemy dodatkowo wzbogacić ulubionymi nasionami lub orzechami, na przykład słonecznikiem, czarnuszką, sezamem czy pestkami dyni.
Kroki przygotowania są równie krótkie, jak lista składników, a samo przygotowanie masy trwa dosłownie 3 minuty. Składniki należy bowiem zblendować na jednolitą masę i uformować w kształt bochenka. Potem musimy już tylko cierpliwie poczekać, aż nasz chrupiący bochenek pięknie zarumieni się w piekarniku.
Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska - uczestniczka 7. edycji kulinarnego show MasterChef. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.
@nathallae Chleb w 3 minuty bez mąki #chleb #prosteprzepisy #chlebbezmąki cupid twin version - TRACYTRACKS
Przepis na chleb z siemienia lnianego
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 40 g siemienia lnianego
- 300 g płatków owsianych górskich
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80g pestek z dyni lub innych dowolnych nasion
Sposób przygotowania:
Twaróg, nasiona lnu, płatki owsiane, jajka i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy jeszcze ulubione pestki lub nasiona i formujemy ciasto w podłużny bochenek. Układamy go na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.