Wielu wydaje się, że pieczenie domowego pieczywa to skomplikowany proces, który nie zawsze wychodzi. Tymczasem ten przepis na chleb z siemienia lnianego robi się banalnie łatwo, błyskawicznie i do tego tylko z kilku niedrogich składników. Co więcej, taki bochenek można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma znacznie zdrowszy i bardziej wartościowy od klasycznego baltonowskiego. Zobaczcie, jakie to proste. 

Prosty chleb z siemienia lnianego

Aby przygotować chrupiący i mięciutki chleb potrzebne będą tylko: siemię lniane, twaróg, płatki owsiane, jajka, proszek do pieczenia i odrobina soli. Taki podstawowy zestaw możemy dodatkowo wzbogacić ulubionymi nasionami lub orzechami, na przykład słonecznikiem, czarnuszką, sezamem czy pestkami dyni.

Kroki przygotowania są równie krótkie, jak lista składników, a samo przygotowanie masy trwa dosłownie 3 minuty. Składniki należy bowiem zblendować na jednolitą masę i uformować w kształt bochenka. Potem musimy już tylko cierpliwie poczekać, aż nasz chrupiący bochenek pięknie zarumieni się w piekarniku.

Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska - uczestniczka 7. edycji kulinarnego show MasterChef. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

@nathallae Chleb w 3 minuty bez mąki #chleb #prosteprzepisy #chlebbezmąki cupid twin version - TRACYTRACKS

Przepis na chleb z siemienia lnianego

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 40 g siemienia lnianego
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80g pestek z dyni lub innych dowolnych nasion

Sposób przygotowania:

Twaróg, nasiona lnu, płatki owsiane, jajka i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy jeszcze ulubione pestki lub nasiona i formujemy ciasto w podłużny bochenek. Układamy go na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.