Znudziły wam się kanapki z szynką i serem? Posmarujcie je pyszną, gęstą pastą. Nie chodzi tu jednak o smarowidło na bazie jajek, ryb czy twarogu. Podstawowym składnikiem będzie tu natomiast siemię lniane, które zapewni nie tylko odpowiednią konsystencję, ale przede wszystkim genialne właściwości dla zdrowia i urody. Zobaczcie, jak wiele dobrego kryje się w tym smakołyku, a już na stałe zagości on w waszym domowym menu.
Jak zrobić pastę z siemienia lnianego?
Wielu z nas lubi pastę jajeczną lub z makreli, ale okazuje się, że mają one pewnego mniej znanego, a znacznie zdrowszego konkurenta. Jeśli więc jeszcze nie znacie specjału, jakim jest pasta z siemienia lnianego, musicie koniecznie nadrobić zaległości, bo to prawdziwy przysmak dla zdrowia i urody. Wszystko za sprawą jej wyjątkowego składu, bo oprócz lnu należy dodać ziarna słonecznika i sezamu, w których również kryje się wiele cennych witamin i minerałów.
Takie ziarniste trio jest fantastyczną bazą, ale trzeba ją jeszcze doprawić, a w tym celu potrzebne będą koncentrat pomidorowy, ogórek kiszony i suszone pomidory. Do tego jeszcze tylko cebulka, czosnek i przyprawy, które nadadzą całości charakteru. Całość nie tylko obłędnie smakuje, ale i wspaniale działa na organizm.
Pasta z siemienia lnianego, sezamu i słonecznika - właściwości
Wszystkie te nasionka genialnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, ale upiększanie to tylko początek tego, co potrafią. Sezam ma mnóstwo miedzi, która łagodzi stany zapalne i bóle stawów, a w pestkach słonecznika zawarte są fitosterole, obniżające poziom złego cholesterolu. Z kolei główny bohater tego smarowidła, czyli siemię lniane, dba o prawidłowe funkcjonowanie żołądka i jelit. Nie czekajcie więc ani chwili, tylko bierzcie się za przygotowania.
Przepis na pastę z siemienia lnianego
Składniki:
- pół szklanki siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki słonecznika,
- 1 łyżeczka sezamu,
- pół szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oleju,
- 1 ogórek kiszony,
- 2-3 suszone pomidory,
- 1 mała cebula,
- pół ząbka czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Słonecznik i sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni, a następnie studzimy i łączymy z siemieniem lnianym. Wszystko mielimy w młynku lub blenderze. Przygotowany proszek zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
2. W tym czasie bardzo drobno siekamy obraną cebulę i czosnek, ogórka kiszonego i suszone pomidory. Wszystko dodajemy do pasty z ziaren i mieszamy z koncentratem i odrobiną oleju.
3. Gotową pastę przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce i staramy się spożyć całość w ciągu 3-4 dni.