W naszych sklepach możemy spotkać łososie hodowlane (norweskie) oraz dzikie: pacyficzne i atlantyckie lub bałtyckie. Najpopularniejszy jest łosoś norweski i jest zazwyczaj najtańszy. Warto jednak sięgać po inne, dużo zdrowsze odmiany.

Jakie są odmiany łososia?

Łosoś jest jedną z tych ryb, która kumuluje w sobie zanieczyszczenia. Zawartość szkodliwych związków jest różna. Najmniej metali ciężkich i dioksyn znajduje się u dzikich łososi pacyficznych, które są poławiane w okolicach Alaski. Znacznie więcej toksyn kumulują w sobie łososie atlantyckie – zarówno dzikie, odławiane w Bałtyku, jak i hodowlane. Dodatkowo ryby dziko żyjące nie są sztucznie karmione. Dzięki temu ich doskonały smak i właściwości odżywcze są wynikiem spożywania wyłącznie pokarmów naturalnych.

Wyjątkowa oferta w Lidlu na łososia pacyficznego

W Lidlu można obecnie kupić filet łososia pacyficznego ze skórą, z certyfikatem MSC w bardzo atrakcyjnej cenie. Za 100 gramów zapłacicie 6,49 zł.

Łososia można przyrządzić na wiele sposobów. Najpopularniejszy jest chyba łosoś z piekarnika i makaron z łososiem. Ale polecamy poeksperymentować z tą pyszna rybą. Łosoś z sosem borowikowym czy roladki z kozim serem i pomidorami są wyjątkowo pyszne. 

materiały prasowe Lidl

Właściwości łososia pacyficznego

Dziki łosoś pacyficzny nie tylko doskonale smakuje. Jest także skarbnicą cennych witamin i minerałów. Łosoś pacyficzny zawiera dużą ilość kwasów Omega 3, które wspierają prawidłową pracę serca i mózgu. Regularne jego spożywanie pomaga na dłużej utrzymać dobrą kondycję wzroku. Kwasy Omega 3 mają też pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Dodatkowo dziki łosoś zawiera duże stężenie witaminy D, odpowiadającej za wzmocnienie kości, oraz ogólną kondycje naszego organizmu. Zwłaszcza jesienią i zimą większość Polaków cierpi na niedobory tej witaminy w organizmie.

Źródło: lidl.pl