Pieczony łosoś z cytryną

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: godzina Porcja: 45 kcal Składniki na 10 porcji

Dodany przez:

Pieczony łosoś z cytryną

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
45 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 filety z łososia norweskiego ze skórą (ok. 1 kg)
  • 2–3 nieobrane cytryny
  • 5 łyżek posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, trochę estragonu)
  • sól morska
  • nić kuchenna do związania
  • oliwa do posmarowania
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, osuszyć. Cytryny wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, pokroić w cienkie plasterki. Zioła wymieszać z łyżką soli morskiej. Filet łososia położyć skórą do dołu, natrzeć ziołami z solą, obłożyć plastrami cytryny. Drugi filet natrzeć ziołami z solą, przykryć nim przygotowany pierwszy filet, związać nicią bawełnianą.
  2. Płat folii aluminiowej posmarować oliwą, szczelnie zawinąć łososia. Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temp. 175˚C, piec godzinę.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ryby Wielkanoc obiad ryba łosoś cytryna pieczony łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy