Łosoś z piekarnika to błyskawiczny pomysł na zdrowy obiad. Soczysta ryba z cytryną w chrupiącej i aromatycznej panierce smakuje każdemu i świetnie prezentuje się na stole. To danie idealnie sprawdzi się na co dzień, ale także od święta. Zobaczcie, jak zrobić idealnego łososia w panierce!
istock
(średnia 4.48 z 185 głosów)
Ryba: Łososia kroimy na porcje. Cytryny dokładnie myjemy. Z jednej z nich ścieramy całą skórkę, a z reszty wyciskamy sok. Drugą cytryną kroimy w plasterki. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem. W naczyniu do zapiekania roztapiamy 3 łyżki masła, układamy kawałki łososia skórą do dołu, a pomiędzy kawałkami ryby wciskamy plasterki cytryny.
Kruszonka: Panierkę panko przesypujemy do miski, lekko rozkruszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Startą skórkę z cytryny mieszamy razem z czosnkiem, tymiankiem, koprem włoskim, zmielonymi migdałami oraz parmezanem. Wszystko dodajemy do panierki i mieszamy.
Pieczenie: Kawałki ryby smarujemy pozostałym masłem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy 10-15 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby. Przed podaniem posypujemy kiełkami.
Porady
- Łosoś z piekarnika może być nie tylko solowym daniem, ale także świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Upieczonego łososia możemy dodać do domowego sushi oraz użyć jako nadzienia do pierogów czy farszu do kruchej tarty.
- Co zrobić, aby ryba nie stała się sucha, podczas pieczenia? Najlepiej upiec ją w sakiewkach. Łosoś pieczony w folii czy papilotach z papieru do pieczenia będzie bardziej soczysty niż ten zapieczony w naczyniu żaroodpornym
Łosoś to wdzięczny produkt, który można przygotować na wiele sposobów. Ta ryba świetnie nadaje się nie tylko do obróbki termicznej, ale i jedzenia na surowo, w formie siekanego tatara, marynowanego ceviche czy sashimi. Jeśli planujemy przygotować ją na ciepło, możemy wybrać smażenie, pieczenie, gotowanie na parze czy grillowanie. Każda z tych technik idealnie wydobędzie smak i aromat łososia, więc wybór zależy już tylko od naszych preferencji. Niezależnie od tego, jak planujemy przygotować nasz kawałek łososia, zawsze powinniśmy zacząć od jego porządnego doprawienia.
Jak przyprawić łososia? Ryby lubią świeże aromaty, dlatego zawsze warto dodać do nich zioła i cytrynę. Ten prosty zestaw pasuje do każdego gatunku ryby, ale z łososiem stanowi szczególnie udaną kompozycję. Dodajcie więc do łososia koperek, natkę pietruszki lub oregano czy estragon. Ziół możemy użyć w formie suszonej, ale zdecydowanie polecamy wybór świeżych gałązek. Mają one dużo więcej smaku i aromatu, a dodatkowo pięknie ozdobią pieczonego łososia.
Jeśli chodzi o cytrusy, warto nie tylko wycisnąć z nich sok, ale także użyć startej skórki. Plasterki cytrusów można też włożyć do wnętrza wypatroszonej ryby lub obłożyć nimi filet po wierzchu. Zwykle dodajemy do ryb cytrynę, ale równie świetnie sprawdzi się tu limonka, a nawet grejpfrut czy pomarańcza. Kolejnym świetnym dodatkiem do łososia jest czosnek. Możemy rozgnieść cały ząbek i wsadzić go pomiędzy kawałki ryby lub przecisnąć czosnek przez praskę i posmarować nim łososia po wierzchu. Innymi fantastycznymi składnikami do marynowania ryby są sos sojowy, miód lub brązowy cukier, a także chilli oraz imbir.
Jeśli szukacie przepisu na banalnie prosty i szybki obiad, nie ma to jak zrobić łososia w piekarniku! Zamarynowaną rybę wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym, blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć w papiloty z papieru bądź upiec w folii. Następnie wkładamy rybę do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i dalej już przepis robi się sam.
Jak długo piec łososia? Optymalny czas pieczenia łososia wynosi 15-20 minut. Musimy jednak pamiętać, że zależy on w dużej mierze od tego jak duży kawałek ryby przygotowujemy i jakie ustawienia ma konkretny piekarnik. Zbyt długie pieczenie wysuszy rybę, dlatego lepiej kontrolować rybę w piekarniku na bieżąco, niż ją przeciągnąć.
Pieczony łosoś świetnie smakuje w towarzystwie lekkiej sałatki lub grillowanych czy pieczonych warzyw. Dobrym towarzystwem dla łososia jest też ryż. Możemy użyć zwykłego białego, basmati, jaśminowego czy dzikiego. Świetnie smakuje też łosoś z ziemniakami, zarówno tymi gotowanymi, pieczonymi, jak i w formie puree. Fanom kuchni włoskiej z pewnością posmakuje risotto oraz makaron z łososiem. Tym, którzy kochają azjatyckie klimaty, polecamy łososia w sosie teriyaki. Z kolei zwolennikom lekkich, dietetycznych dań z pewnością do gustu przypadnie łosoś zapiekany ze szpinakiem.
Komentarze