Wszyscy doskonale znamy i bardzo lubimy ogórki małosolne, ale mało kto wie, że podobny (o ile nie jeszcze lepszy) przysmak można zrobić z ziarenek bobu. Wystarczy do tego tylko kilka najprostszych składników i dosłownie chwila pracy, a na efekty nie trzeba będzie czekać długo, bo bób małosolny można zajadać już po 3-4 dniach. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak, a odkryjecie bób na nowo i pokochacie go jeszcze bardziej, niż w klasycznej, ugotowanej formie.
Jak zrobić bób małosolny?
Przepis na bób małosolny jest banalnie prosty, bo właściwie wszystko robimy tu dokładnie tak samo, jak w recepturze na klasyczne ogórki małosolne. Potrzebne więc będą aromatyczne dodatki, takie jak baldachy kopru, świeży czosnek, świeży korzeń i liście chrzanu, a także suszony liść laurowy i gorczyca. Do tego już wystarczy już tylko najprostsza solanka, przygotowana według złotej proporcji 1:1, co oznacza 1 łyżkę soli na każdy litr wody. Pamiętajcie jednak, że solanka nie powinna być gorąca, więc przed zalaniem bobu należy ją porządnie przestudzić.
Jeśli natomiast chodzi o sam bób, to oczywiście najpierw należy go dokładnie przebrać i wymyć. To w zasadzie wystarczyłoby i można by go było przesypywać już do słoików, ale jeśli najpierw obgotujecie bób przez kilka minut, to potem zacznie szybciej się ukisi. Takie 4-5 minutowe gotowanie mocno przyspiesza więc cały proces i dzięki niemu możemy zajadać się gotowym małosolnym przysmakiem już po kilku dniach. Zobaczcie prosty przepis na bób małosolny i koniecznie spróbujcie go chociaż raz, a jest duża szansa, że posmakuje wam jeszcze bardziej, niż ogórki.
Prosty przepis na bób małosolny
Składniki:
- 1 kg świeżego bobu,
- kilka baldachów kopru,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- korzeń i liście chrzanu,
- garstka nasion gorczycy.
- woda i sól w proporcji 1 łyżka przyprawy na 1 l płynu.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania prostej solanki, czyli zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą w proporcji 1 łyżka proszku na każdy litr płynu. Gotową zalewę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie dokładnie myjemy bób, a następnie krótko obgotowujemy (wystarczy już 4-5 minut). Tak przygotowane zielone ziarenka odcedzamy i studzimy, po czym przesypujemy do czystych słoików. Do naczyń wkładamy też liście chrzanu i gałązki kopru, liście laurowe, obrane ząbki czosnku oraz pokrojone kawałki korzenia chrzanu i wsypujemy ziarna gorczycy.
- Wypełnione słoiki zalewamy solanką, mocno zakręcamy wieczka i odstawiamy całość na około 3-4 dni. Po tym czasie bób małosolny jest już gotowy do zajadania.
Z czym jeść bób małosolny?
Tak przygotowany bób małosolny genialnie smakuje sam w sobie, więc będzie świetną przekąską na upalne dni. Miseczka takich wyrazistych w smaku i aromacie ziarenek fantastycznie zastąpi kaloryczne chipsy lub krakersy, szczególnie podczas oglądania filmu czy meczu.
Bób małosolne można też jednak wykorzystać jako składnik różnych innych przepisów. Szczególnie dobrze sprawdzi się do sałatek czy jako dodatek do chłodnika. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby chrupać go do kanapek, jak rzodkiewkę czy ogórki. Podobnie jak ogórki małosolne, możecie też serwować taki lekko kiszony bób zamiast surówki do obiadu.

















