Większości z nas bób kojarzy się z sezonowym produktem, którym można cieszyć się tylko przez kilka miesięcy w roku, ale okazuje się, że ten czas można zdecydowanie wydłużyć. Być może nigdy nie zastanawialiście się nawet, czy bób można konserwować, a to genialny sposób, aby zachować smak i wartości tego produktu na cały rok. Zobaczcie, jak zrobić marynowany bób w occie, który smakiem i konsystencją przebija wszystkie przetwory z ogórków.
Jak konserwować bób?
Gotowany bób to prawdziwy letni przysmak, ale nie każdy wie, że świetnie sprawdza się on również do przetworów. Taki bób w słoikach można zrobić na kilka różnych sposobów, bo podobnie jak ogórki, nadaje się on zarówno do kiszenia, jak i marynowania w occie lub zalewie na bazie oleju. W każdej z tych wersji te zielone ziarenka smakują wyśmienicie, więc w niedalekiej przyszłości spróbujcie zrobić zarówno bób małosolny, jak i kiszony, a dzisiaj skupimy się na tym marynowanym.
Jak zrobić bób do słoików na zimę?
Aby przygotować bób marynowany wcale nie musicie szukać skomplikowanych przepisów, bo zalewa jest właściwie identyczna jak ta, którą stosujemy robiąc ogórki konserwowe. Przyda się więc tu klasyczny zestaw składników, czyli woda, ocet, cukier i sól w odpowiednich proporcjach. Do tego jeszcze tylko garstka aromatycznych dodatków, takich jak liść laurowy, gorczyca, ziarnisty pieprz i ziele angielskie. Opcjonalnie możecie też dorzucić do tej podstawowej listy czosnek, cebulę, koper, a nawet papryczkę chili. Wszystko zależy już tylko od waszej wyobraźni i kubków smakowych.
Sam bób należy natomiast wcześniej jedynie krótko obgotować w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić i dokładnie przelać bardzo zimną wodą. Dzięki temu zatrzymamy proces gotowania i ziarenka nie zmiękną zbyt mocno, zachowując jędrność i soczysty zielony kolor. Potem zostaje już tylko przesypywanie do słoików, zalewanie i zakręcanie.
Poniżej znajdziecie podstawowy przepis z dokładnymi proporcjami bazowych składników, ale nie bójcie się go urozmaicać tak, aby stworzyć jeszcze pyszniejsze połączenia smakowe.
Przepis na bób marynowany
Składniki:
- świeży bób,
- 2 l wody,
- 1 szklanka octu,
- 2 płaskie łyżki soli,
- 8 czubatych łyżek cukru,
- 1 łyżeczka nasion gorczycy,
- 6 liści laurowych,
- 10 szt. ziela angielskiego,
- 10 szt. pieprzu ziarnistego,
- opcjonalnie: kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od krótkiego obgotowania bobu, czyli wrzucamy go do osolonego wrzątku na około 5 minut. Następnie odcedzamy ziarenka, przelewamy je zimną wodą i osuszamy.
- Do dużego garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy sól, cukier oraz ziele angielskie, ziarnisty pieprz, gorczycę i liść laurowy. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
- Bób przesypujemy do czystych, wyparzonych słoików, tak, aby sięgał do 3/4 ich wysokości. Opcjonalnie możemy też wrzucić do każdego słoiczka z bobem po 1 rozgniecionym ząbku czosnku. Wszystko wypełniamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy wieczka.
- Tak przygotowany marynowany bób w occie pasteryzujemy przez około 25 minut, a następnie odstawiamy słoiki do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przenosimy do piwnicy lub spiżarni.
Marynowany bób w occie - do czego?
Tak przygotowany bób marynowany można chrupać solo, jako wartościową przekąskę do filmu czy meczu, ale sprawdzi się on też jako dodatek do innych dań. Z powodzeniem może zastąpić surówkę do obiadu, ale będzie też świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sałatek. Można go też dodawać szykując pasty kanapkowe na bazie gotowanych jajek czy tuńczyka. Marynowany bób doda nie tylko doda takim smarowidłom wyrazu, ale i sprawi, że będą miały znacznie ciekawszą konsystencję.

















