Omlet kojarzy nam się najczęściej z puszystym ciastem jajecznym. Jednak można go przygotować z wielu innych składników.
Ten omlet jest inny niż zwykle. Składa się tylko z 3 składników, a dodatkowo nie w sobie ani mąki, ani cukru. Dodatkowo robi się go tak szybko, że zdążycie wszystko przygotować nawet przed praca. Genialne śniadanie na chłodne poranki dla całej rodziny. Dzieci tez będą zachwycone. A gdy podacie je z ulubionymi dodatkami, rodzina będzie o nie prosić non stop.
Bananowy omlet bez mąki
Omlet bananowy będzie zwarty i treściwy dzięki płatkom owsianym. To one sprawiają, że ciasto będzie gęste, a dodatkowo dostarcza cennych składników dla organizmu. Gdy dodamy do tego banany pełne potasu i innych cennych minerałów, będziemy mieć pewność, ze po takim śniadaniu nasz organizm będzie pełen sił i będzie działa bez zarzutu przez wiele godzin.
Do przygotowania omletu bananowego będziecie potrzebować:
- 3 banany
- 2 jajka
- 3 łyżki stołowe płatków owsianych
- olej do smażenia
- ulubione dodatki
2 banany rozgniećcie na papkę. Do miski wbijcie 2 całe jajka i dokładnie je roztrzepcie. Dodajcie do nich papkę z bananów i 3 płatki owsiane. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na 10 minut, żeby płatki nasiąkły.
Na patelnie wlejcie łyżkę oleju, i wyłóżcie dno pokrojonym w plasterki bananem. Teraz całość zalejcie masa bananowo-płatkową. Przykryjcie pokrywką i smażcie 8 minut. Po tym czasie należy odwrócić omlet. Żeby łatwo to zrobić przygotujcie drugą patelnię posmarowaną tłuszczem i przyłóżcie ją od góry jak przykrywkę do patelni z omletem. Teraz szybkim ruchem obróćcie patelnie o 180 stopni, by omlet znalazł się na drugiej patelni. Ponownie przykryjcie i smażcie kolejne 8 minut.
Bananowy omlet podawajcie od razu, ciepły z ulubionymi dodatkami. Miód, syrop klonowy, owoce, albo jogurt będą pasować idealnie.
Rada
Jeśli nie lubicie dużych kawałków płatków w cieście, możecie zamiast w misce wymieszać je z bananem i jajkiem w blenderze. Płatki będą rozdrobnione, a ciasto nabierze powietrza i puszystości.