Pod koniec lata wszyscy zajadają się przepysznymi pomidorami. Dojrzałe na słońcu, pełne smaku i aromatu można jeść same, albo z dodatkami. Uwielbiamy zwykłą kanapkę z masłem, pomidorem i cebulą. Smak dzieciństwa, który nigdy się nie znudzi. Surówka z pomidorów do obiadu, albo ketchup, czy gęsty sos do słoików smakują wyśmienicie.

Gdy przychodzi zima w sklepach owszem dostaniemy pomidory, ale są całkowicie pozbawione tego magicznego smaku, który zdobyły w promieniach słońca. Można stwierdzić, że jedynie kolorem i kształtem przypominają pomidory.

Wspaniałe pomidory

A jeszcze do XIX wieku pomidory były uważane za trujące. Włosi obalili mit „zatrutego jabłka” i przechrzcili je na „złote jabłko”, czyli „pomi d’oro”. Francuzi nazywali pomidory „jabłkami miłości”, uznając je za afrodyzjak. Dziś są obecne na naszych stołach na co dzień. I całe szczęście, ponieważ zawarte w nich składniki są zbawienne dla naszego zdrowia. A, B, C, E i K – to tylko kilka witamin, które są zawarte w pomidorach. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dzięki zawartości likopenu pomidory opóźniają starzenie się komórek. Zawierają dużo potasu i wapnia – minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pomidory zawierają naturalny kwas glutaminowy nadający im charakterystyczny smak. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym więcej mają smaku i kwasu glutaminowego. Warto pamiętać, że smakiem pomidorów możemy się cieszyć także w zimie, przygotowując w sezonie np. zapas surówki. Zobaczcie jak łatwo przygotować surówkę, która po otwarciu będzie pachnieć i smakować, jakby była zrobiona chwilę wcześniej.

Surówka z pomidorów do słoików

  •     2 kg dojrzałych pomidorów
  •     5-6 dużych cebul
  •     pieprz ziarnisty
  •     liście laurowe
  •     ziarna gorczycy
  •     sól, pieprz
  •     przegotowana letnia woda

Umyjcie pomidory i pokrójcie w grube plastry, bez obierania ze skóry. Wytnijcie zgrubiałe miejsce przy ogonku. Cebule obierzcie i pokrójcie w cienkie plastry. W wyparzonych słoikach układajcie warstwowo pomidory z cebulą posypując solą i pieprzem według uznania. Żeby ułożyć jak najciaśniej warstwy stuknijcie kilka razy słoikiem o miękka powierzchnię, żeby składniki mocniej się ubiły. Na wierzch dorzućcie po kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i po jednym liściu laurowym. Całość zalejcie letnią przegotowaną wodą prawie do pełna i dokładnie zakręćcie.
W dużym garnku ułóżcie na dnie gazety, albo ściereczkę, wstawcie słoiki i zalejcie wodą do wysokości słoiczków. Zagotujcie i pasteryzujcie 5 minut. Pozostawcie w przykrytym garnku do ostudzenia.
Gdy słoiki będą całkowicie zimne, wysuszcie i możecie przenieść je w chłodne miejsce, gdzie poczekają na zimowe otwarcie.

Do czego pasuje surówka z pomidorów

Surówka z pomidorów będzie idealnie pasować do mięsnych obiadów. Nada świeżości kotletom, urozmaici danie z rybą, ale też może posłużyć jako składnik do sałatki, czy dodatek do hamburgera. Takie plastry pomidorów można też dodać do zapiekanek, pizzy, albo położyć na chlebie i zjeść pyszne śniadanie.