Wszyscy miłośnicy tych czerwonych, soczystych produktów zastanawiają się, jak najlepiej przechowywać pomidory, aby te długo wytrzymały w domu. Nie chodzi jedynie o czas zepsucia. Źle przechowywane pomidory tracą na swojej jakości. Znika ich niesamowity smak, aromat, a miąższ staje się zbyt wodnisty. Jak przechowywać pomidory, aby te przez dłuższy czas smakowały prawie jak zerwane z krzaka? Poznajcie skuteczne metody, które pozwolą cieszyć się aromatem i smakiem pomidorów przez wiele dni.

Pomidor pomidorowi nierówny. Inaczej zachowuje się w domu kupiony w markecie, inaczej ten zerwany prosto z krzaka, a jeszcze inaczej kupiony w budce z warzywami. To dlatego, że pomidory mają wiele różnych gatunków, a dodatkowo są często poddawane działaniu nawozów i konserwantów. Te świeżo zerwane z krzaka najszybciej się zepsują. Jak przechowywać pomidory, które nie są nawożone chemią i konserwantami? Co zrobić, aby na dłużej zachowały swój niesamowity smak? Wystarczy pamiętać o kilku sposobach, które umożliwiają dłuższe życie pomidorów nawet poza krzakiem.

Jak przechowywać pomidory?

Wracacie z pomidorami do domu i co dalej? Zastanawiacie się, jak najlepiej przechowywać pomidory, aby te wytrzymały więcej niż kilka dni? Wszystko jest zależne od gatunku. Te twardsze pomidory, w których jest mniej miąższu, wytrzymają dłużej. Wszelkie miękkie, mięsiste pomidory, zepsują się szybciej – mowa np. o bawolich sercach, pomidorach malinowych, truskawkowych czy śliwkowych.

Pomidory powinno przechowywać się poza lodówką. Dzięki temu mogą one na długo zachować swój smak i aromat. Jeśli trzymane są w chłodzie, zatrzymuje się ich proces dojrzewania, ale jednocześnie pozbywa się ich cennego smaku. Pomidory trzymane na zewnątrz, np. na blacie bądź w papierowej torbie, mogą wytrzymać przynajmniej kilka dni. Istotne jest jednak to, aby nie leżały one bezpośrednio na sobie. Pozostawienie ich w taki sposób przyczynia się do powstawania odgnieceń i pęknięć, a to na dłuższą metę może doprowadzić do psucia się jedzenia i jego gnicia.

Dobrze jest trzymać pomidory w miejscu o stałej temperaturze. Nie powinny być one narażone na chłód ani na wysokie temperatury. Nie mogą, więc stać koło okna, zaraz przy drzwiach czy też przy kuchence, czy piekarniku. Dobry sposobem jest ustawienie ich na blacie, np. w papierowej torbie bądź w koszyku wiklinowym. Druga opcja jest znacznie lepsza. Umożliwia oddychanie pomidorów z każdej strony, a jednocześnie zapewnia ciekawe wrażenia estetyczne. Taki koszyk z pomidorami wygląda estetycznie i elegancko, dobrze komponuje się w nowoczesnych kuchniach czy też tych tradycyjnych.

Jak przechowywać pomidory, aby dojrzały?

Jeśli do waszego domu trafiły niedojrzałe pomidory, można bez problemu sprawić, że te dojrzeją w kuchennym zaciszu. Wystarczy umieścić je w miejscu, gdzie temperatura wynosi pomiędzy 18 a 21℃. Mogą leżeć one swobodnie na tacce, w wiklinowym koszyku czy też w papierowej torebce. Ważne, żeby każdy niedojrzały pomidor miał dostęp do takiej samej temperatury i powietrza. Jeśli jednak wokół będzie za zimno czy za gorąco, pomidory mogą zepsuć się przed dojrzeniem.

Najczęściej jednak pomidory w domu pięknie dojrzewają i nadają się do jedzenia. Zrywanie zielonych pomidorów jest jednak opłacalne jedynie pod koniec sezonu, aby nie narazić pomidorów na zamarznięcie, jeśli się tego nie zrobić przed przymrozkami. Jednak o wiele smaczniejsze są pomidory, które dojrzewają na krzaku. Jeśli nie ma innego wyboru, można pozwolić im na dojrzewanie w domu, wystarczy jedynie zadbać o ich temperaturę.

Czy pomidory można trzymać w lodówce?

Wiecie już, że lepiej przechowywać pomidory na zewnątrz, co więc z lodówką? Czy jest bardzo niewskazane trzymanie ich w takim miejscu? Do lodówki chowa się jedynie pomidory, które już zaczynają przejrzewać, czyli takie, którym grozi szybkie gnicie bądź pękanie. Dzięki niskiej temperaturze hamuje się proces dojrzewania, dzięki czemu daje się pomidorom jeszcze kilka cennych dni, podczas których można je spożyć.

Jeśli jednak pomidory trzymane są w lodówce, należy pamiętać o tym, aby przed ich użyciem, wcześniej je wyjąć. Smaczny pomidor, który odda pełnię swoich smaków i aromatów, musi być w temperaturze pokojowej. Inaczej otrzymuje się pomidora zimnego, którego czuć, ale zatraca on swojej najbardziej uwielbiane przez ludzi aromaty. Nie ma on takiej soczystości, miękkości i przyjemnego smaku, który dociera do kubków smakowych.

Jeśli już mowa o lodówce, to co z zamrażalnikiem? Czy pomidory można mrozić? Jak najbardziej. Należy jednak pamiętać o tym, aby wykorzystywać do tego woreczki służące do zamrażania. Mrożenie zmienia teksturę, ale umożliwia przetrzymanie pomidorów przez kilka miesięcy. Takie produkty świetnie nadają się na tworzenie sosów, zup pomidorowych czy passat. Jeśli myślicie na tym, jaki jest najlepszy sposób przechowywania pomidorów na wiele miesięcy, musicie spróbować mrożenia. Na pewno sprawdzi się w waszej kuchni.

Czy da się uratować zziębnięte i blade pomidory?

Jeśli samodzielnie hodujecie pomidory, może zdarzyć się tak, że sadzonki zmarzną, a pomidory będą blade i nijakie. Czy da się coś z tym zrobić? Wystarczy zadziałać, gdy tylko widzicie problem. Należy przyciąć roślinę w miejscu, gdzie została widocznie uszkodzona czy też przemarznięta. Dzięki temu krzak zacznie na nowo rosnąć, a sadzona zregeneruje się i zacznie wydawać świeże, piękne plony. Jednak w przypadku bladych pomidorów zerwanych z krzak, można jedynie liczyć, że te dojrzeją w domu, w kuchni, jeśli będzie sprzyjać im temperatura.

Jak przechowywać suszone pomidory?

Mamy za sobą temat jak najlepiej przechowywać pomidory świeże, a jak ma się sytuacja z suszonymi? Te najczęściej dostępne są w słoiczkach, w specjalnych olejowych zalewach. Póki słoiki są szczelnie zamknięte, można trzymać je w szafkach, komórkach bądź w piwnicach. Po otworzeniu takiego opakowania należy włożyć je do lodówki. Przechowywać w zimnym można je przez niecałe 2 tygodnie. Po tym czasie mogą one ulec zepsuciu. Warto jednak je wyjąć ze słoika i zamrozić. Lepiej to jednak zrobić przed upływem 2 tygodni, wtedy ma się pewność co do ich jakości.