Nalewka z borówki amerykańskiej uważana jest za eliksir młodości, dlatego zdecydowanie powinna znaleźć się w domowym barku! Jak przygotować nalewkę z borówek?

Niepozorne owoce borówki amerykańskiej to wspaniałe źródło smaku oraz wielu witamin i właściwości leczniczych. Borówka amerykańska wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych, m.in. przeciwrakowe czy przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo obniża zły cholesterol, wspomaga serce i układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Owoce borówki są źródłem licznych przeciwutleniaczy, które nie tylko zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, ale przede wszystkim chronią nasz organizm przed rakiem. Właściwości tych niepozornych owoców możemy przemycić do diety w formie nalewki!

Nalewka z borówek – przepis

Nalewka z borówek jest niezwykle prosta do przygotowania i nie wymaga zbyt wielu składników.

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, osuszamy i przekładamy do słoika. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni od czasu do czasu potrząsając.
  2. Po upływie 6 tygodni zlej nalewkę do drugiego naczynia, zamknij i odstaw do lodówki.
  3. Owoce zasyp cukrem i zamknij kilkukrotnie owiniętą gazą. Naczynie ustaw w słonecznym miejscu na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsaj nim
  4. Po upływie 3 tygodni przefiltruj całość i zlej powstały sok. Złącz go z nalewką, wymieszaj i szczelnie zamknij. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie.
  5. Po tym czasie rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.

Nalewka z borówki amerykańskiej i nalewka z jagód leśnych to bardzo podobne trunki, które przygotowuje się w podobny sposób. Możemy połączyć oba smaki w jednej butelce, aby nalewka zyskała na intensywności i wyrazistości!

Nalewka z jagód i borówek – przepis

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych czarnych jagód
  • 0,5 kg borówek amerykańskich
  • 1 l wódki
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce oczyszczamy z liści, a następnie dokładnie płuczemy.
  2. Przekładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką. Dokładnie zakręcamy i odkładamy do zaciemnionego miejsca na dwa tygodnie. Od czasu do czasu warto wstrząsnąć słoikiem.
  3. Po upływie 2 tygodni odcedzamy owoce.
  4. Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzony syrop wlewamy do słoika, a następnie dokładnie go zakręcamy.
  6. Po około tygodniu nalewkę przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy na kolejne 60 dni. Im dłużej nalewka będzie leżakować, tym wyraźniejszy będzie miała smak.

Sprawdź też: