Ciasto z jagodami to obowiązkowy punkt w letnim repertuarze kulinarnym. W tym lekkim wariancie bez pieczenia przypadnie do gustu wszystkim fanom wakacyjnych serników na zimno. Przyrządzona na bazie jogurtu naturalnego masa ma wyjątkową, kremową konsystencję, która po schłodzeniu smakuje jak lody. I choć w sezonie, ze świeżymi jagodami torcik wychodzi najlepiej, można go też z powodzeniem przygotować zimą i jesienią na bazie mrożonych owoców.
Ciasto z jagodami - składniki:
SPÓD: 70 g masła, 1/2 tabliczki czekolady, 200 g ciastek zbożowych
MASA JOGURTOWA:
- 250 g czarnych jagód
- 120 g cukru
- 600 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
DEKORACJA: 100 ml kremówki, 1–2 łyżki cukru pudru, 100 g czarnych jagód.
Ciasto z jagodami - przygotowanie:
1. Masło i czekoladę razem roztopić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wylepić tortownicę. Schłodzić.
2. Jagody posypać 1/3 cukru. Odstawić na 15 minut. Zagotować. Zmiksować z jogurtem. Jajka ubić na parze z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wystudzić. Wymieszać z masą z owoców i jogurtu. Żelatynę wymieszać w gorącej wodzie (ok. 1/3 szklanki), aż się zupełnie rozpuści. Połączyć z masą owocową. Zmiksować. Masę rozłożyć na spodzie. Wstawić na 4 godziny do lodówki.
3. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Śmietaną posmarować tort przed podaniem. Posypać jagodami.
Sernik z jagodami bez pieczenia
Kolejny szybki przepis na ciasto z jagodami - tym razem z klasyczną masą serową na bazie twarożku i kremówki. W połączeniu z kruchym spodem z ciastek zbożowych i owocami pod galaretką to jeden z tych deserów, bez których trudno wyobrazić sobie lato.
Sernik z jagodami - składniki:
SPÓD: 200 g ciastek zbożowych, 70 g masła
MASA JOGURTOWA: 250 g kremowego twarożku, 3 tabliczki białej czekolady, 200 ml kremówki
DEKORACJA: 2 opakowania ciemnej galaretki (czarna porzeczka lub owoce leśne), 500 g czarnych jagód
Ciasto z jagodami - przygotowanie:
1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Wstawić do lodówki.
2. Twarożek zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki. Razem z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać twarożek i razem zmiksować. Masę rozsmarować
na spodzie. Wierzch wyrównać. Odstawić na 3–4 godziny do lodówki.
3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i schłodzić (powinna lekko zastygnąć). Jagody opłukać, osączyć. Rozłożyć na serniku. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość zastygnie.
BBS Studio
Ten przepis to świetna baza do wykonania warstwowego sernika z masą serową w trzech kolorach. Wystarczy rozdzielić ją na trzy części, do każdej dodając różną ilość owoców (jedną pozostawiamy białą). Następnie po kolei wylewamy każdą z nich na spód, zaczynając od najciemniejszej.