Ciasto z jagodami to obowiązkowy punkt w letnim repertuarze kulinarnym. W tym lekkim wariancie bez pieczenia przypadnie do gustu wszystkim fanom wakacyjnych serników na zimno. Przyrządzona na bazie jogurtu naturalnego masa ma wyjątkową, kremową konsystencję, która po schłodzeniu smakuje jak lody. I choć w sezonie, ze świeżymi jagodami torcik wychodzi najlepiej, można go też z powodzeniem przygotować zimą i jesienią na bazie mrożonych owoców. 

Ciasto z jagodami - składniki:

SPÓD: 70 g masła, 1/2 tabliczki czekolady, 200 g ciastek zbożowych

MASA JOGURTOWA:

  • 250 g czarnych jagód
  • 120 g cukru
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny

DEKORACJA: 100 ml kremówki, 1–2 łyżki cukru pudru, 100 g czarnych jagód.

Ciasto z jagodami - przygotowanie:

1. Masło i czekoladę razem roztopić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wylepić tortownicę. Schłodzić.

2. Jagody posypać 1/3 cukru. Odstawić na 15 minut. Zagotować. Zmiksować z jogurtem. Jajka ubić na parze z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wystudzić. Wymieszać z masą z owoców i jogurtu. Żelatynę wymieszać w gorącej wodzie (ok. 1/3 szklanki), aż się zupełnie rozpuści. Połączyć z masą owocową. Zmiksować. Masę rozłożyć na spodzie. Wstawić na 4 godziny do lodówki. 

3. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Śmietaną posmarować tort przed podaniem. Posypać jagodami.

Sernik z jagodami bez pieczenia

Kolejny szybki przepis na ciasto z jagodami - tym razem z klasyczną masą serową na bazie twarożku i kremówki. W połączeniu z kruchym spodem z ciastek zbożowych i owocami pod galaretką to jeden z tych deserów, bez których trudno wyobrazić sobie lato. 

Sernik z jagodami - składniki:

SPÓD: 200 g ciastek zbożowych, 70 g masła

MASA JOGURTOWA: 250 g kremowego twarożku, 3 tabliczki białej czekolady, 200 ml kremówki

DEKORACJA: 2 opakowania ciemnej galaretki (czarna porzeczka lub owoce leśne), 500 g czarnych jagód

Ciasto z jagodami - przygotowanie:

1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Wstawić do lodówki.

2. Twarożek zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki. Razem z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać twarożek i razem zmiksować. Masę rozsmarować
na spodzie. Wierzch wyrównać. Odstawić na 3–4 godziny do lodówki.

3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i schłodzić (powinna lekko zastygnąć). Jagody opłukać, osączyć. Rozłożyć na serniku. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość zastygnie.

sernik-z-jagodami

BBS Studio

Ten przepis to świetna baza do wykonania warstwowego sernika z masą serową w trzech kolorach. Wystarczy rozdzielić ją na trzy części, do każdej dodając różną ilość owoców (jedną pozostawiamy białą). Następnie po kolei wylewamy każdą z nich na spód, zaczynając od najciemniejszej.