Sezon na truskawki w pełni! Uwielbiamy je na słodko, na surowo - i w wersji wytrawnej, ale to właśnie desery najbardziej kojarzą nam się ze smakiem lata. Oto 5 przepisów na szybkie desery z truskawkami w roli głównej.

1. Deser z truskawek - Eton mess czyli angielski klasyk

Shutterstock

  •     500 g truskawek
  •     3 szklanki kremówki
  •     4-6 łyżek cukru pudru
  •     250 g małych bezów
  •     listki melisy lub mięty do dekoracji

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Bezy pokruszyć. Przygotować 4 pucharki. Na spód każdego włożyć po 2 łyżki bitej śmietany, na nią trochę pokruszonych bezów i pokrojonych truskawek. Na to znów śmietanę, bezy i truskawki. Udekorować listkami melisy lub mięty. Zaraz podawać.

Nasza rada: jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci, smak truskawek wspaniale wzbogaci dodatek 2-3 łyżek likieru pomarańczowego np. cointreau. Dodajemy go do pokrojonych owoców i odstawiamy na 15 minut.

Truskawki nie tylko są pyszne, ale tez bardzo zdrowe. O ich zdrowotnych właściwościach możecie przeczytać tutaj : Dlaczego warto jeść truskawki? ->>

2. Deser z truskawek - Tiramisu, czyli deser z truskawek i mascarpone

Shutterstock

  •     600 g truskawek
  •     2 jajka
  •     2-3 łyżki cukru
  •     450 g mascarpone
  •     łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •     paczka podłużnych biszkoptów
  •     1/2 szklanki soku pomarańczowego
  •     czekolada w proszku

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka odłożyć na dekorację. Resztę zmiksować. Każde jajko na sekundę zanurzyć we wrzątku. Następnie rozbić i rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po łyżce mascarpone, a na końcu białka ubite na sztywną pianę.  Biszkopty pokroić na kawałki. Zanurzyć w soku. Następnie warstwami układać w pucharkach na zmianę z kremem (ostatnią warstwę powinien stanowić krem). Wierzch posypać czekoladą w proszku. Udekorować połówkami truskawek.

3. Deser truskawkowy - Lody truskawkowo-jogurtowe

Shutterstock

  •     400 g truskawek
  •     350 g jogurtu greckiego
  •     miód lipowy lub syrop klonowy

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Kilka pokroić w plasterki. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku miodem lub syropem. Musem napełnić do połowy foremki na lody. Wstawić na ok. 10 minut do zamrażalnika. Jogurt zmiksować. Doprawić do smaku miodem lub syropem. Masą dopełnić foremki. Do każdej włożyć też plasterki truskawek, a na końcu patyczki. Mrozić ok. 5-6 godzin.

4. Szybki deser z truskawkami - Truskawki  w czekoladzie

Shutterstock

  •     500 g dużych truskawek
  •     tabliczka ciemnej czekolady
  •     łyżka rumu (niekoniecznie)

Truskawki opłukać, dobrze osączyć. Nie usuwać szypułek. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać rum. Trzymając za szypułkę każdą truskawkę maczać w czekoladzie. odkładać do zastygnięcia na wyłożoną aluminiową folię deskę lub blat.

Nasza rada: w podobny sposób możesz wykorzystać białą czekoladę, a do rozpuszczonej dodać np. łyżkę likieru kawowego lub suszone płatki lawendy.

5. Prosty deser z truskawkami - Przekładaniec z truskawkami i czekoladą

Shutterstock

  •     700 g truskawek
  •     tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  •     szklanka kremówki
  •     250 g mascarpone
  •     3-4 łyżki cukru pudru
  •     garść orzechów (włoskich, laskowych, nanerczowych, brazylijskich)

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować z łyżeczką cukru. Czekoladę zetrzeć na tarce. Kremówkę wymieszać z mascarpone. Ubić. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Mus truskawkowy układać warstwami w słoikach każdą warstwę posypując cienką warstwą startej czekolady. Wierzch deseru posypać również czekoladą i posiekanymi drobno orzechami.