Makówki

Ocena:

4.12 (306)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makówki to prosty i tani deser, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Powstaje na bazie gotowanego maku z bakaliami przekładanego warstwami bułki, chałki lub sucharków. Powinien być przygotowany z wyprzedzeniem – leżakując w lodówce, nabiera idealnej konsystencji. Można dekorować go dowolnymi suszonymi i kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zobaczcie, jak zrobić tradycyjne makówki śląskie. 

Składniki:

  • bułka  3 szt.

  • mak  150 g

  • mleko  500 ml

  • masło  10 g

  • cukier  40 g

  • miód  25 g

  • rodzynki  50 g

  • orzechy włoskie  50 g

  • suszona żurawina  50 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • aromat rumowy  3 ml

Makówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: bułeczki pszenne (zwykłe kajzerki lub maślane brioszki) kroimy w kromki. Sprawdzą się też inne rodzaje słodkiego pieczywa, na przykład chałka, strucla, sucharki lub rogale. Orzechy włoskie siekamy. Przygotowujemy ulubione bakalie, jak na keks świąteczny (oprócz składników wymienionych w przepisie można wykorzystać między innymi kandyzowany ananas, migdały lub suszone figi). Jeśli jest taka potrzeba, siekamy je. Część z nich odkładamy. Udekorujemy nimi gotowe tradycyjne śląskie makówki. 

  • Krok 2:

    Masa: podgrzewamy mleko (ewentualnie napój roślinny lub wodę) w rondelku z grubym dnem. Wkładamy do niego łyżkę prawdziwego masła. Czekamy, aż się rozpuści, po czym dosypujemy suchy, zmielony mak. Gotujemy go przez około 15 minut, ciągle mieszając. Dodajemy miód, cukier i aromat rumowy (lub olejek migdałowy). Zdejmujemy masę makową z palnika i łączymy ją z bakaliami. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsta, możemy dodać do niej nieco więcej mleka.

  • Krok 3:

    Makówki świąteczne: na dnie miski umieszczamy pierwszą warstwę kromek bułki. Wykładamy na nią gorącą masę bakaliową za pomocą chochelki. Powtarzamy tę czynność, aż wypełnimy naczynie. Na wierzchu powinien znaleźć się mak. Lekko dociskamy całość, żeby wyrównać ostatnią warstwę. Studzimy deser w temperaturze pokojowej, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Powinien chłodzić się kilka godzin, a najlepiej przez noc (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). 

  • Krok 4:

    Podanie: dekorujemy deser odłożonymi bakaliami, tworząc spiralne wzory. Makówka śląska może być przechowywana w lodówce przez około 3–4 dni. Nie trzeba, a nawet nie należy jej przyrządzać w dzień wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu łatwiej zaplanować świąteczne przygotowania. Jeśli ugotowaliśmy więcej masy makowej, możemy ją wykorzystać do zrobienia innych deserów, takich jak strucla lub kutia.  

Porady

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne