Przepisy na sałatki

Sałatki warzywne i owocowe
Sałatki to dobry pomysł nie tylko na dodatek do obiadu, ale i pełnoprawny posiłek. Ważne jest jedynie odpowiednie ich skomponowanie. Zadbajmy o to, żeby w każdej z naszych sałatek znalazły się zielone liście – nieważne, czy będzie to sałata, jarmuż czy szpinak – które mają mnóstwo witamin, a przy okazji są dobrą bazą. Następnym elementem sałatki niech będą warzywa. Możemy wcześniej upiec je w piekarniku, jeśli nie lubimy surowych warzyw. Do sałatki warto także dodać np. kawałki sera halloumi, grillowaną pierś z kurczaka czy plasterki bekonu. Całość posypmy chrupiącymi pestkami lub orzechami. Do sałatki powinniśmy też przygotować lekki dressing, który połączy składniki – może to być sos musztardowo-miodowy, vinegret czy sos jogurtowy.

Polecane przepisy