Składniki

Mąka orkiszowa – właściwości

Mąka orkiszowa jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie musimy ograniczać w diecie glutenu, warto często po nią sięgać. Orkisz jest bowiem źródłem białka i błonnika, a także żelaza, cynku czy magnezu. Poza tym mąka orkiszowa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i działa antybakteryjnie. Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w naszej diecie i dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Mąka orkiszowa, podobnie jak pszenna, występuje w różnych wersjach. W sklepach znajdziemy mąkę orkiszową jasną oraz razową. Ta pierwsza nie zawiera otrąb, a tym samym jej wartość odżywcza jest nieco niższa. Z kolei pełnoziarnista mąka orkiszowa razowa powstaje w wyniku pełnego przemiału, czyli mielenia ziaren wraz z okrywą. Dzięki temu w daniach zjadamy wszystko to, co najcenniejsze w zbożu.

Mąka orkiszowa – zastosowanie

Mąka orkiszowa ma charakterystyczny lekko orzechowy smak, który może podkręcić niejedną potrawę. Jak jej używać? Mówiąc najprościej – możemy zastępować nią mąkę pszenną. Sprawdzi się w większości dań, które przygotowujemy z dodatkiem mąki. Przede wszystkim orkiszowa mąka będzie dobra do ciast. Wykorzystamy ją do zrobienia zdrowej wersji szarlotki czy sernika. Mąka orkiszowa będzie dobra zarówno do ciasta kruchego, jak i ucieranego. To takie proste, a mamy zdrowy deser! Mąki orkiszowej użyjemy też np. do kruszonki. W naszej galerii znajdziecie znakomity przepis na piernikowe ciastka z ziemniakami z mąką orkiszową oraz recepturę na placuszki orkiszowe z truskawkami, nie ma nic lepszego, spróbujcie koniecznie! Mąka orkiszowa dobrze pasuje do tego typu dań, sprawdzi się także w naleśnikach.

Co ciekawe, ten typ mąki pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Z jej dodatkiem przygotujemy słone tarty albo… spód do pizzy. Pizza orkiszowa smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza w wersji białej, czyli bez sosu pomidorowego, a za to np. ze śmietaną i kurkami. Orkiszową mąkę można też dodawać do chleba czy bułek. To najprostszy sposób na przemycenie zdrowego orkiszu do codziennej diety. Upieczcie chleb z mieszanki mąki pszennej i orkiszowej lub po prostu z samej orkiszowej. Nie zapomnijcie o ziarnach, dzięki którym wasz wypiek będzie jeszcze lepszy. Mąka orkiszowa nada się też do ciasta na pierogi. Może ono jednak być ciut twardsze niż przygotowywane z mąki pszennej, dlatego pierogi z mąki orkiszowej gotujmy chwilę dłużej. Pierogi z dodatkiem mąki orkiszowej możemy przyrządzić na wytrawnie lub na słodko. W naszym zestawieniu pojawił się przepis na pierogi orkiszowe czekoladowe z serem – podane ze świeżymi owocami smakują wybornie.

Mąki orkiszowej możemy również użyć do zrobienia zdrowych przekąsek. Wystarczy zagnieść ciasto jak na pizzę, a potem uformować z niego paluchy lub rozwałkować i pokroić je w trójkąty. Do ciasta warto dodać zioła lub np. plasterki oliwek. Po upieczeniu możemy chrupać przekąski z dipem lub po prostu same.

Mąkę orkiszową znajdziemy też np. w makaronach. Ma on inną strukturę niż makaron z pszenicy, dlatego nie napęcznieje podczas gotowania i z łatwością ugotujemy go w wersji al dente, czyli na pół twardo. W sklepach znajdziecie również krakersy czy chrupiące ciasteczka z mąki orkiszowej. Inne produkty, z którymi możecie się spotkać to m.in. kasza orkiszowa. Jest wyjątkowo zdrowa i warto jej używać do sałatek lub jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli lubicie eksperymenty, sięgnijcie po kawę orkiszową. Ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który z pewnością przypadnie wam do gustu.

Mąka orkiszowa – gdzie kupić?

Mąki orkiszowej najlepiej szukać w dużych sklepach spożywczych. Możemy też znaleźć ją w sklepach internetowych. Jeśli mamy taką możliwość, wybierzmy mąkę ekologiczną – daje nam to gwarancję, że powstała z ziaren zbóż z upraw ekologicznych. Mąka orkiszowa może też zostać przygotowana w domowych warunkach – wystarczy, że w dobrym blenderze zmielimy ziarna lub płatki.

Polecane przepisy