Składniki

Farsz do naleśników - na słono i na słodko

Farsz do naleśników może być słony lub słodki. Ogranicza nas tylko wyobraźnia – to kolejne danie, do którego bez problemu możemy dodać niemal wszystko, co mamy w lodówce. Klasykiem jest nadzienie - zestawienie szpinak-feta, ale równie popularne są naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą oraz naleśniki bolońskie z farszem mięsno-pomidorowym. Farsz do naleśników to także kapusta z grzybami czy kurczak w towarzystwie warzyw. Możemy śmiało przygotować naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich – biały ser, ziemniaki i cebulka zawsze się sprawdzają! Warto również eksperymentować z ciastem. Naleśniki z mąki gryczanej czy te z dodatkiem ziół będą z pewnością ciekawą alternatywą dla tradycyjnych. Farsz do naleśników może też być słodki – w takiej wersji używamy zwykle owoców (surowych lub przesmażonych) i karmelu, bitej śmietany czy farszu serowo-budyniowego. Takie nadzienie do naleśników sprawi, że danie można podać też na deser

Polecane przepisy