Naleśniki z sosem bolońskim i ricottą

Gdzie te czasy, kiedy obiad składał się z 3 dań i trwał 3 godziny? Dziś żyjemy w takim pędzie, że samo spotkanie z rodziną przy stole to już sukces. Aby wam to ułatwić, proponujemy danie, które da się przyrządzić w dwa kwadranse. Oto przepis na pyszne naleśniki.

Dodany przez:

Naleśniki z sosem bolońskim i ricottą

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • po 1/2 szklanki mleka i niegazowej wody mineralnej
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mielonej wołowiny
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • goździk
  • liść laurowy
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • oregano
  • 2 łyżki śmietany
  • ser ricotta do posypania

Przygotowanie

  1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i smażymy na oleju cienkie naleśniki.
  2. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mielone mięso i smażymy, aż zbrązowieje.
  3. Łączymy z osączonymi pomidorami i łyżką przecieru. Dusimy z goździkiem, liściem laurowym, dolewamy wino, gotujemy, aż płyn odparuje. Wyjmujemy liść laurowy i goździk, przyprawiamy farsz solą, pieprzem, papryką.
  4. Układamy na naleśnikach i zawijamy je w ruloniki. Smarujemy po wierzchu resztą przecieru pomidorowego wymieszanego ze śmietaną, posypujemy ricottą, podpiekamy na patelni pod przykryciem.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: boloński garnek

obiad kolacja naleśniki naleśniki z mięsem pomysł na kolację naleśniki z sosem bolońskim
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy