Naleśniki ziołowe z rzeżuchą i kiełkami

Naleśniki ziołowe będą świetne na lekki obiad. Posypane kiełkami, z chrupiącą rzodkiewką, mmmm.... Sprawdź to!

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1,5–2 szklanki mąki
  • po 2 szczypty soli i proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • listki świeżych ziół
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 20 dag twarogu śmietankowego
  • naturalny jogurt lub kwaśna śmietana
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 małego ogórka
  • 2 garście rzeżuchy
  • pęczek cieniutkiego szczypiorku
  • płaska łyżeczka czarnej soli (kala namak)
  • 3 łyżki sezamu
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  1. Naleśniki: mieszamy mąkę z solą i proszkiem, dodajemy mleko i wodę, miksujemy mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min, po czym sprawdzamy konsystencję – ciasto ma spływać szybko z łyżki, ale i całą ją ładnie obklejać; ewentualnie dodajemy więcej wody lub mąki.
  2. Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni, wylewamy ciasto, szybko układamy delikatne listki ziół, aby zdążyły przykleić się do ciasta, przewracamy i smażymy po drugiej stronie.
  3. Nadzienie: twaróg mieszamy z jogurtem lub śmietaną do ulubionej konsystencji. Połowę rzodkiewek drobno ścieramy, ogórka, połowę rzeżuchy i szczypiorku siekamy, razem dodajemy do twarogu, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą.
  4. Smarujemy po naleśnikach, na wierzch dajemy dużo rzeżuchy. Zawijamy, kroimy na mniejsze kawałki, przewiązujemy szczypiorkiem. Posypujemy sezamem uprażonym na złoto na suchej patelni, podajemy z plastrami rzodkiewek i połówkami pomidorków koktajlowych.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
naleśniki twaróg zioła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze