Naleśniki z jajecznicą i cukinią

Ocena:

4.44 (188)

  • 60 min.

Przygotowanie: 1 godzina Sztuka: 210 kcal

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody mineralnej
  • 14 jajek
  • cukinia
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Naleśniki z jajecznicą i cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę
  • 2 jajka
  • oliwę
  • szczyptę soli
  • wodę i mleko ubić trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut (jeśli ciasto jest za gęste
  • dodać trochę wody).
  • Pozostałe jajka lekko roztrzepać. Cukinię umyć
  • osuszyć
  • pokroić na cienkie paski lub plasterki. Masło stopić na patelni
  • włożyć cukinię
  • przesmażyć. Wlać roztrzepane jajka
  • oprószyć solą i pieprzem
  • smażyć
  • aż jajka się zetną. Nie mieszać
  • tylko odwracać po kawałku za pomocą łopatki.
  • Olej rozgrzać na patelni
  • usmażyć 12 naleśników. Jajecznicę z cukinią rozłożyć na naleśnikach
  • złożyć na pół.
  • NASZA RADA
  • Do jajecznicy możemy dodać 10 dag bekonu pokrojonego w kostkę lub kiełbasę czy szynkę pokrojone na plasterki
  • 5 dag kurek uduszonych w śmietanie lub pieczarek usmażonych na maśle. Również 10 dag wędzonego łososia
  • 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku lub 10 dag pokruszonego sera rokpol wzbogaci smak naszej przekąski.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne