Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 2 godziny 30 minut Porcja: 175 kcal
Składniki:
1 kg ogona wołowego
włoszczyzna
cebula
4 goździki
2–3 łyżeczki Ziarenek Smaku Ziołowych WINIARY
ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
12 kromek bułki albo chleba staropolskiego
masło
sól, pieprz
Zupa ogonowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pokrojony ogon zalać w garnku zimną wodą. Zagotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, postawić na dużym ogniu. W trakcie gotowania odszumować.
Cebulę i czosnek obrać. Czosnek posiekać. Cebulę naszpikować goździkami. Włoszczyznę obrać, pokroić na duże kawałki, wrzucić do garnka, w którym gotuje się ogon. Dodać cebulę, czosnek, Ziarenka Smaku, pieprz. Gotować pod przykryciem 2 godziny 30 min. Posolić.
Mięso wyjąć, pokroić na małe kawałki, włożyć do zupy. Podawać posypane natką, z grzankami posmarowanymi masłem i upieczonymi w piekarnku w temperaturze 170°C.
Ziarenka Smaku Ziołowe to bukiet ziół: pietruszki, koperku, bazylii, szczypiorku, liści laurowych, ziela angielskiego. Są doskonałe do zup oraz do sałatek.