Strudel z jabłkami (Apfelstrudel)

Ocena:

4.46 (177)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Jak idealnie zwinąć strudel z jabłkami? Spokojne, ale zdecydowane ruchy to podstawa!

Składniki:

  • ocet jabłkowy  10 ml

  • cukier waniliowy  32 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • bułka tarta  50 g

  • rum  40 ml

  • cukier  100 g

  • cynamon  4 g

  • bita śmietana  200 g

  • sól  3 g

  • olej słonecznikowy  15 ml

  • mąka  250 g

  • jabłka  1.5 kg

  • masło  150 g

  • jajka  1 szt.

  • rodzynki  50 g

  • orzechy włoskie  50 g

Strudel z jabłkami (apfelstrudel) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka: obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie płatki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z namoczonymi w rumie rodzynkami, cynamonem i szczyptą soli.

  • Krok 2:

    Masło: roztapiamy. Do 100 g wsypujemy bułkę tartą i lekko ją rumienimy. Studzimy. Reszta płynnego masła będzie potrzebna do ciasta.

  • Krok 3:

    Ciasto:  z 1/2 szklanki ciepłej wody, jajka, octu, szczypty soli, 25 g roztopionego masła i oleju robimy emulsję. Łączymy ją z przesianą mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, musi być rozciągliwe. Formujemy kule, smarujemy pozostałym masłem, przykrywamy miską i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

  • Krok 4:

    Rozciąganie: ciasto rozwałkowujemy tak cienko, jak to tylko możliwe. Przekładamy na oprószoną mąką serwetę i rozciągamy. Wkładając dłonie pod płat ciasta i unosząc je na kostkach palców, rozciągamy na boki. Grube brzegi odcinamy.

  • Krok 5:

    Zwijanie: na powierzchni 2/3 ciasta rozsmarowujemy maślaną tartą bułkę i rozkładamy nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Bitą śmietanę mieszamy z posiekanymi orzechami i rozkładamy na jabłkach. Unosząc w górę brzegi serwety, zwijamy rulon.

  • Krok 6:

    Pieczenie: gotowy, dość długi strudel układamy po przekątnej lub zwijamy jak rogal na blasze wyłożonej pergaminem. Obficie smarujemy stopionym masłem, pieczemy 30–40 min w temp. 200ºC. Oprószamy cukrem pudrem, możemy podawać na ciepło.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne