www.bbcgoodfood.com
5 (5)
Danie z tofu z zieloną fasolką to potrawa, która zachwyci miłośników kuchni koreańskiej. Miękkie tofu, duszone w aromatycznym sosie z ostrą pastą paprykową gochujang, sprawdzi się, gdy mamy ochotę na bardziej pikantny obiad w wersji wege. Świetnie smakuje w towarzystwie brązowego ryżu, z dodatkową porcją nasion sezamu. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis na szybki obiad z tofu.
fasolka szparagowa 200 g
olej rzepakowy 15 ml
sezam 10 g
sos sojowy 8 ml
tofu 400 g
białe wino 15 ml
szalotka 40 g
zielona fasolka 200 g
limonka 1 szt.
czosnek 15 g
woda 200 ml
gochujang 7 ml
Cebulkę obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Limonkę myjemy, przekrajamy i wyciskamy sok z jednej połówki.
Tofu wyjmujemy z opakowania i delikatnie ściskamy w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie owijamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy na talerz. Możemy je dodatkowo osuszyć, dociążając płaskim talerzem z góry przez kilka minut. Na końcu kroimy tofu na podłużne prostokąty o grubości ok. 1 cm.
Przygotowujemy zaprawę: do niewielkiej miseczki wlewamy sos sojowy i białe wino (możemy zastąpić je sosem mirin, zyska wtedy lekko owocowy smak), dodajemy pastę gochujang, nasiona sezamu i ¾ posiekanej cebulki. Dolewamy wodę i delikatnie mieszamy, aż składniki połączą się.
Na patelnię o średnicy 28 cm wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy. Delikatnie wykładamy tofu i smażymy na średniej mocy palnika przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyska złoty kolor. Następnie wrzucamy fasolkę, a całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Naczynie przykrywamy, zwiększamy moc palnika, doprowadzając do wrzenia, po czym dusimy potrawę przez 10 minut na średniej mocy, aż fasolka będzie miękka.
Danie z tofu z zieloną fasolką wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą cebulką i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem. Warto wierzch posypać również odrobiną sezamu – zyska wyrazisty, orzechowy smak.
Źródło: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/braised-sesame-tofu