Ailsa Burt

Danie z tofu z zieloną fasolką

Ocena:

5 (5)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Danie z tofu z zieloną fasolką to potrawa, która zachwyci miłośników kuchni koreańskiej. Miękkie tofu, duszone w aromatycznym sosie z ostrą pastą paprykową gochujang, sprawdzi się, gdy mamy ochotę na bardziej pikantny obiad w wersji wege. Świetnie smakuje w towarzystwie brązowego ryżu, z dodatkową porcją nasion sezamu. Koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis na szybki obiad z tofu.

Składniki:

  • fasolka szparagowa  200 g

  • olej rzepakowy  15 ml

  • sezam  10 g

  • sos sojowy  8 ml

  • tofu  400 g

  • białe wino  15 ml

  • szalotka  40 g

  • zielona fasolka  200 g

  • limonka  1 szt.

  • czosnek  15 g

  • woda  200 ml

  • gochujang  7 ml

Danie z tofu z zieloną fasolką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulkę obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Limonkę myjemy, przekrajamy i wyciskamy sok z jednej połówki.

  • Krok 2:

    Tofu wyjmujemy z opakowania i delikatnie ściskamy w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie owijamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy na talerz. Możemy je dodatkowo osuszyć, dociążając płaskim talerzem z góry przez kilka minut. Na końcu kroimy tofu na podłużne prostokąty o grubości ok. 1 cm.

  • Krok 3:

    Przygotowujemy zaprawę: do niewielkiej miseczki wlewamy sos sojowy i białe wino (możemy zastąpić je sosem mirin, zyska wtedy lekko owocowy smak), dodajemy pastę gochujang, nasiona sezamu i ¾  posiekanej cebulki. Dolewamy wodę i delikatnie mieszamy, aż składniki połączą się.

  • Krok 4:

    Na patelnię o średnicy 28 cm wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy. Delikatnie wykładamy tofu i smażymy na średniej mocy palnika przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyska złoty kolor. Następnie wrzucamy fasolkę, a całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Naczynie przykrywamy, zwiększamy moc palnika, doprowadzając do wrzenia, po czym dusimy potrawę przez 10 minut na średniej mocy, aż fasolka będzie miękka.

  • Krok 5:

    Danie z tofu z zieloną fasolką wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą cebulką i skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem. Warto wierzch posypać również odrobiną sezamu – zyska wyrazisty, orzechowy smak.

    Źródło: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/braised-sesame-tofu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne