Sałatka z grzybami leśnymi oraz różnymi rodzajami sałaty: lollo bianco i dębolistna.
Składniki:
po 1/2 główki sałaty lollo bianco i dębolistnej
25 dag leśnych grzybów
20 dag szalotki
3 łyżki masła
gałązka bazylii
kilka źdźbeł szczypioru
2 łyżki octu winnego
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Sałatka z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Sałatę umyć, osuszyć. Porwać na duże kawałki. Grzyby oczyścić. Pokroić na równe kawałki. Szalotki obrać i bardzo drobno posiekać. Na dużej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim szalotkę.
■ Do szalotki dodać grzyby. Smażyć, mieszając, ok. 5 min – do chwili, aż nadmiar wody odparuje.
■ Otrzymany w ten sposób sos przecedzić. Wlać ocet winny. Przyprawić solą i pieprzem. Sos zredukować, mieszając go z dolewaną stopniowo oliwą.
■ Na talerzu ułożyć sałatę i jeszcze ciepłe grzyby.
■ Polać sosem, posypać bazylią i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!