Ravioli możemy nadziewać różnymi farszami. Proponujemy farsz serowo-śmietankowy - pycha!
Składniki:
FARSZ: 1/2 kg twarogu jak na serniki
2 żółtka
3 czubate łyżki proszku budyniowego śmietankowego
cukier do smaku
opakowanie mrożonych wiśni
CIASTO: 1/2 kg mąki
szklanka wody
3 łyżki stopionego masła
2 jajka
SOS: 400 ml kwaśnej śmietany
8 łyżek mleka
3 łyżki cukru
3 czubate łyżki proszku budyniowego śmietankowego
łyżka masła
Ravioli śmietankowe z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Farsz: dokładnie mieszamy twaróg
żółtka
proszek budyniowy i cukier do smaku
odstawiamy do lodówki. Z podanych składników zagniatamy gładkie
elastyczne ciasto
dzielimy na pół
obie części rozwałkowujemy na cienkie
w miarę równe płaty.
Czubkiem noża zaznaczamy na jednym „siatkę” o oczkach ok. 5 x 5 cm. Na środek każdego „oczka” kładziemy porcję farszu i jedną wiśnię (rozmrożoną). Przykrywamy drugim płatem ciasta
dociskamy palcem pomiędzy kupkami farszu
tniemy na kwadraty.
Dla pewności brzegi dociśnijmy jeszcze widelcem. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek
gotujemy 2–3 min od wypłynięcia. W rondelku zagotowujemy śmietanę
osobno roztrzepujemy mleko z cukrem i proszkiem budyniowym
stale mieszając trzepaczką
wlewamy do śmietany i mieszamy na ogniu
aż sos stanie się gęsty i aksamitnie gładki. Na koniec wmieszujemy masło. Gorące ravioli polewamy sosem
dekorujemy wiśniami.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017