smazone_grzyby

Smażone grzyby

Ocena:

4.49 (148)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
W moim domu jest to obowiązkowe danie da Świątecznym stole.

Składniki:

  • suszone kapelusze podgrzybków około 20 szt
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kefiru
  • mąka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta sody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Smażone grzyby - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby dokładnie umyć następnie zalać 2 szklankami wody i odstawić na kilka godzin, grzyby muszą się namoczyć. Do namoczonych grzybów dodać czosnek i jarzynkę(gdyby grzyby miały zbyt mało wody to należy jej troszkę dolać,ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić z wody. ( wywaru nie wylewamy bo nadaje się on do wykorzystania) Ciasto: W miseczce ubić kefir z jajkami,soda oraz sola i pieprzem do ubitego kefiru ostrożnie dosypywać mąkę (ma powstać ciasto konsystencji gęstej śmietany), grzyby wrzucić do miski z ciastem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i łyżką kłaść jak racuchy razem z ciastem po jednym kapeluszu, smażyć na złoty kolor. Najlepiej smakują gorące z czerwonym barszczem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne