smaczne, najczęściej spożywane z czerwonym barszczem
Składniki:
CIASTO:
1 kg mąki tortowej
1 koska margaryny Kasia
1/2 szklanki śmietany
7 dkg drożdży
8 g soli
4 jajka
FARSZ:
1 kg ugotowanej kapusty kwaszonej
1 kg ugotowanej karkówki
50 dkg pieczarek
3 cebule
olej
zioła prowansalskie
gałka muszkatałowa
pieprz
sól
kminek
Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotować ciasto: Do mąki dodać margarynę, wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitymi jajkami oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować farsz: Mięso zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i lekko zarumienić na tłuszczu.Ugotowaną kapustę posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na oleju.Wszystko wymieszać, dodać zioła prowansalskie, gałkę muszkatałową, sól, pierz. Wszystkie składniki razem krótko podsmażyć, ciągle mieszając.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 15 cm i grubości 1 cm Nałożyć na środek farsz, zlepić, odwrócić "szwem" do spodu i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Pokroić w prostokąty o długości 5 cm. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wsadzić do piekarnika i piec w tem.180 C około 30 minut. Podawać z czerwonym barszczem. SMACZNEGO!