Do gotującej wody wrzucamy dwie kostki knorr (bądź wsypujemy dwie łyżki przyprawy kucharek) następnie wkładamy ryż i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu odsączamy i wrzucamy sypki do garnka, po czym doprawimy do smaku.
2. Kurczak:
Gdy ryż się gotuje przyrządzamy filety z piersi. Rozbijamy je tłuczkiem po czym doprawiamy i kroimy w większą kostkę. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, i smażymy na rumiany kolor.
3. Warzywa:
Warzywa przysmażamy chwilę na patelni z odrobiną soli i przypraw po czym zalewamy fixem do potraw chińskich i dusimy do miękkości.
4. Podajemy:
Wyżej wymienione składniki można podać na dwa sposoby:
- szklanką bądź kieliszkiem nabierać ryż i ustawiać kupki a wokół rozłożyć warzywa z kurczakiem (ładnie wygląda i smakuje)
- ryż doprawić do smaku przyprawami, następnie dodać kurczaka,warzywa i wymieszać wszystkie składniki w jednym garnku (misz masz)