Torcik marcepanowy

Ocena:

4.48 (189)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Warstwowy torcik marcepanowy z migdałami, puszystym kremem i wiśniami w galaretce. Torcik marcepanowy jako świąteczne ciasto będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole!

Składniki:

  • marcepan  120 g

  • białka  3 szt.

  • sól  3 g

  • cukier puder  125 g

  • skórka z cytryny  50 g

  • mąka migdałowa  50 g

  • mąka  30 g

  • mleko  15 ml

  • migdały  40 g

  • wiśnie z kompotu  1 słoik

  • żelatyna  8 g

  • śmietana kremówka  250 ml

Torcik marcepanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marcepan rozdrabniamy, ucieramy z jednym białkiem. Pozostałe białka ubijamy ze szczyptą soli i 100 g cukru, mieszamy z marcepanem. Dodajemy skórkę z cytryny, zmielone migdały, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Masę dzielimy na trzy części, każdą rozsmarowujemy na pergaminie na kształt koła o śr. 20 cm. Na jednej rozkładamy całe obrane migdały i tniemy placek promieniście na 8 części. Wszystkie placki odstawiamy na 3 godz. w ciepłe miejsce. Pieczemy na blasze 20–25 min w temp. 160ºC. Studzimy.

  • Krok 3:

    Wiśnie wraz z płynem podgrzewamy, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy i odstawiamy, aby lekko stężały. Jeden placek wkładamy na dno tortownicy, wykładamy na to wiśnie, odstawiamy do całkowitego stężenia.

  • Krok 4:

    Przykrywamy drugim plackiem. Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem, wykładamy na 2 placek i na wierzchu układamy 8 części placka z migdałami. Oprószamy lekko cukrem pudrem. Podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/201

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne