Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina 45 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Porcja: 330 KCAL
Składniki na 12 porcji
Składniki:
9 łyżek masła
20 dag pokruszonych herbatników, biszkoptów lub krakersów
4 łyżki cukru
1 kg białego kremowego sera
20 dag cukru
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
4 jajka
skórka otarta z cytryny
MUS:
50 dag truskawek (mrożonych)
sok z cytryny
3 łyżki cukru pudru
Sernik amerykański z musem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Tortownicę wysmarować grubo masłem. Resztę masła roztopić, dodać pokruszone herbatniki wymieszane z cukrem. Ugnieść mieszankę na dnie formy, rozprowadzając równomiernie. Podpiec 15 min w temp. 150°C. Wystudzić.
Ser utrzeć mikserem (na wolnych obrotach, aby nie wprowadzać zbyt dużo powietrza) na gładką masę. Dodać cukier, wanilię, sól i ubijać 3–4 minuty, aż masa stanie się lekka i kremowa. Dodawać po jednym jajku, stale ubijając. Włożyć skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę serową do formy na podpieczony spód. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 160–170°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do wystygnięcia. Po godzinie wstawić do lodówki na 12 godzin.
Mus: truskawki lekko rozmrozić. Zmiksować z sokiem i cukrem pudrem. Sernik podawać polany musem truskawkowym.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!