Crab cakes - kotleciki krabowe

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Crab cakes to rozpływające się w ustach kotleciki z paluszków krabowych, gotowanych ziemniaków, natki pietruszki i jajka. Są mięciutkie i soczyste w środku, a przy tym lekko chrupkie na zewnątrz. Mają piękną, złotą barwę i bardzo ładnie prezentują się na talerzu wyłożonym listkami sałaty, z czerwonymi akcentami papryki lub pomidora. Crab cakes najlepiej smakują z wyrazistym sosem tatarskim lub majonezowym.

Składniki:

  • krab  250 g

  • ziemniaki  270 g

  • jajka kurze  80 g

  • sól  3 g

  • pieprz  0.1 g

  • cytryna  130 g

Crab cakes - kotleciki krabowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozmrażamy paluszki krabowe zostawiając je na blacie w temperaturze pokojowej. Obieramy ziemniaki, solimy je, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 40 minut. Potem odlewamy z nich wodę i studzimy. Ostudzone przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy na gładką masę.

  • Krok 2:

    Formowanie kotlecików: paluszki krabowe kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dorzucamy do tego ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, a także: jajko, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny. Rozgniatamy to wszystko widelcem i kształtujemy niewielkie kotlety.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy na patelni olej i kładziemy crab cakes. Smażymy po 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Porady

  • Z usmażonych crab cakes, które zostały nam po obiedzie, możemy zrobić pyszną sałatkę na kolację. Wystarczy, że pokroimy kotleciki na małe kawałki, dodamy kukurydzę, jajka na twardo, ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, majonez i ryż, a powstanie nam smaczna i efektowna potrawa.  
  • Kotleciki będą bardziej delikatne, gdy dodamy do nich odrobinę majonezu. Jednak wtedy mogą mieć zbyt luźną konsystencję i nie nadawać się do smażenia. Dlatego musimy dosypać do nich bułkę tartą.  
  • Crab cakes bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu majonezowego, tatarskiego lub czosnkowego. Możemy je wykonać sami, mieszając np. majonez z keczupem i sokiem z limonki albo łącząc majonez, gęsty jogurt i czosnek. Możemy też kupić gotowy produkt. 
  • Kotleciki krabowe warto podawać z cząstkami limonki lub cytryny, a także mieszanką sałat i sosem winegret. Do tego dip czosnkowy, pieczone ziemniaczki lub ryż ugotowany z kurkumą i mamy pełnowartościowy, sycący obiad w śródziemnomorskim stylu. 
  • Tradycyjnie w kuchni amerykańskiej crab cakes robi się na bazie mięsa krabowego, warto spróbować tej wersji, bo smakuje wyśmienicie. W Polsce mięso kraba nie jest tak łatwo dostępne, dlatego nasze kotleciki częściej bazują na paluszkach krabowych.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne