Fot. Igor Grątkowski, stylizacja: Beata Grątkowska
4.49 (184)
Zupa-krem z dyni i selera to pikantna zupa, która rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek chili i imbiru pobudzi krążenie krwi a karmelizowane jabłka i syrop klonowy nadadzą słodyczy. Zupa-krem z dyni i selera to pomysł na spotkanie w gronie przyjaciół.
olej 2 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
imbir 1 szt.
dynia 900 g
bataty (słodkie ziemniaki) 300 g
seler 350 g
przyprawa curry 2 łyżki stołowe
mleko kokosowe 400 ml
papryka chili 1 szt.
soczewica czerwona 130 g
pestki dyni 2 łyżki stołowe
sezam 1 łyżeczka
jabłka 3 szt.
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
syrop klonowy 2 łyżki stołowe
kiełki rzodkiewki 3 łyżki stołowe
Porady
Zupa-krem z dyni i selera to świetny sposób na rozgrzewający i szybki posiłek. Taka zupa z dyni może być doprawiona gałką muszkatołową, tymiankiem, rozmarynem, curry, masłem orzechowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec, przed podaniem można zupę polać po wierzchu olejem z pestek dyni, czarnuszką oraz uprażonymi pestkami słonecznika. Ponadto zupa-krem z dyni i selera świetnie prezentuje się w ozdobnych talerzach o kontrastowym kolorze.