Cebularze z grzybami

Domowe cebularze z grzybami - przepis, który pasuje na święta i nie tylko. Cebularze z grzybami podajemy do czystych świątecznych zup, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe.

cebulaki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Suszone grzyby zalewamy na 1 godz. wodą, potem bardzo dokładnie płuczemy pod kranem. Zalewamy świeżą wodą, lekko solimy. Gotujemy przez 10 min, odcedzamy, zostawiając kilka łyżek płynu. Grzyby odsączamy i bardzo drobno siekamy.
  • 2.Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki pszennej mąki ucieramy gładki rozczyn, odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy rozczyn, 2 łyżki oleju, jajko i dużą szczyptę soli. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Dzielimy na 12 kulek, z każdej formujemy okrągły placuszek. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w sporych odstępach. Przykrywamy i zostawiamy, aż dwukrotnie podwoją objętość.
  • 3.Na reszcie oleju, na dużym ogniu, smażymy przez 5 min cebulę, dokładamy grzyby. Po 3 min doprawiamy pieprzem i solą, podlewamy 4 łyżkami wody z gotowania grzybów, dodajemy śmietanę i dusimy, mieszając, przez 3 min. Uwaga! Taki farsz – z dodatkiem 10 startych pieczarek i odpowiednio większej ilości śmietany – jest wyśmienity także do krokietów. Farsz kładziemy na każdym placku, obsypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C.

Porady

Do przepisu wykorzystujemy:

  • ciepłe mleko
  • świeże, pokruszone drożdże
  • twardy , ostry ser żółty, starty

Notka redakcyjna

Cebularze możemy przygotować też z innym farszem. 20 dag posiekanej kapusty kiszonej dusimy przez 30 min w wodzie po gotowaniu grzybów, łączymy z posiekaną, zrumienioną na oleju cebulą, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem lub cząbrem, mieszamy z 5 dag posiekanych ugotowanych grzybów suszonych i odrobiną cukru, obsmażamy na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Cebularze

wspomnienie dzieciństwa

Aida

Cebularze