Ailsa Burt

Tosty w marynacie piwnej

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Tosty w marynacie piwnej to przepis na ekspresowy i pyszny lunch. Chrupiące, ciepłe pieczywo w piwnym dressingu z cytryną i żółtym serem sprawdzi się również jako szybka przekąska w ciągu dnia. Doskonale smakuje ze świeżą sałatą, skropioną odrobiną soku z limonki. Warto wykorzystać lekko czerstwy chleb, dzięki któremu nasze tosty będą jeszcze bardziej chrupkie. Wypróbujcie przepis na tosty w marynacie piwnej, którym trudno się oprzeć.

Składniki:

  • piwo  120 ml

  • sos worcestershire  3 ml

  • mąka pszenna  25 g

  • masło  25 g

  • gorczyca  3 g

  • cheddar  100 g

  • cytryna kiszona  50 g

  • sól  0.25 g

  • pieprz  0.5 g

  • sałata  120 g

  • limonka  1 szt.

Tosty w marynacie piwnej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kiszone cytryny kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Do rondelka wrzucamy masło i roztapiamy je na średniej mocy palnika. Gdy zacznie się gotować, dodajemy mąkę i mieloną gorczycę (jeśli mamy w ziarnach, należy wcześniej zmiażdżyć ją w moździerzu). Mieszamy przez 2-3 minuty, aż powstanie ciemna pasta. Następnie zmniejszamy moc palnika, dolewamy sos worcestershire i odrobinę piwa. Alkohol dolewamy małymi porcjami, przez cały czas mieszając marynatę, by nie dopuścić do zagotowania się płynu.

  • Krok 3:

    Gdy całe piwo wymieszamy już z marynatą, zdejmujemy rondelek z ognia, wrzucamy starty ser, pokrojoną cytrynę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż ser się stopi (jeżeli będzie to konieczne, możemy delikatnie podgrzać marynatę do całkowitego rozpuszczenia sera).

  • Krok 4:

    Piekarnik w funkcji grilla rozgrzewamy do maksymalnej temperatury (jednak nie mniejszej, niż 220 stopni Celsjusza). Kroimy chleb na kromki (najlepszy będzie na zakwasie, np. orkiszowy), układamy go na blasze do pieczenia i opiekamy przez 1-2 minuty. Następnie pieczywo smarujemy marynatą z obu stron i opiekamy przez kolejne 3-4 minuty, aż tosty będą rumiane i chrupiące.

  • Krok 5:

    Tosty w marynacie piwnej odstawiamy na dwie minuty do ostygnięcia. Podajemy z sałatą skropioną sokiem z cytryny.

    Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/lime-pickle-rarebit

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne