800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez kości (z udźca lub łopatki)
4 spore ziemniaki, 2 cebule, 3 marchewki
garść fasolki szparagowej (może być mrożona), duży pomidor
4 plastry fety
8 posiekanych ząbków czosnku
50 ml białego wytrawnego wina, sok z 1/2 cytryny
50 ml oliwy extra vergine
oregano, rozmaryn, pieprz, sól
Kleftiko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać z fasolką, przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.