AXXA Seasons
4.47 (177)
Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną to zupełnie nowa odsłona jabłecznika - smak jabłek podkręca dodatek cydru, a pierzynka z bitej śmietany daje lekkość. Ten pyszny wypiek z pewnością zrobi wrażenie na wymagających gościach. Jeśli do tej pory nie próbowaliście wypieków z jabłkowym, procentowym akcentem, warto przetestować nasz przepis na jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną.
masło 120 g
cukier 320 g
cukier waniliowy 32 g
jajka indycze 1 szt.
mąka 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 400 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
cydr 750 ml
budyń waniliowy 2 szt.
śmietana kremówka 400 ml
brązowy cukier 1 łyżka stołowa
Porady
Takie wyjątkowe ciasto jak jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną wymaga specjalnej oprawy. Warstwowe pyszności w kawałkach najlepiej serwować na paterze - ozdoby stół na rodzinne spotkanie czy świąteczne okazje. Patera jednopoziomowa lub dwupoziomowa to idealne akcesorium dla fanów domowych wypieków.