Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa to pyszne ciasto z lekkim kremowo-serowym wypełnieniem o korzennym smaku i zapachu. Ciasteczka imbirowe z syropem klonowym i orzechami nerkowca nadają odświętnego charakteru. Warto zwrócić uwagę, że marchewka, imbir i cynamon idealnie współgrają z kremowym serkiem. Przepis na ośnieżoną tartę marchewkowo-orzechową sprawdzi się idealnie na spotkanie w gronie znajomych.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.47 z 144 głosów)
Porady
W przepisie wykorzystano:
- ser śmietankowy o temperaturze pokojowej
- gęsta śmietanę
- żelatynę w proszku
- drobno startą marchewką, odciśniętą z nadmiaru płynu
- sproszkowaną kawę
- uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie
- kwaśną śmietanę lub ubita kremówkę
Ośnieżona tarta marchewkowo-orzechowa ma wyrafinowany wygląd. Dzięki temu sprawdzi się na eleganckich spotkaniach i na przyjęciach urodzinowych. Dodatkowo marchewka wprowadza ciekawy kontrast kolorystyczny.
Komentarze