Wilgotny w środku piernik, pachnący przyprawami. Dozwolony na diecie Dukana.
Składniki:
8 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek serka homogenizowanego
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
3 jajka
2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
5 - 6 tabletek słodziku (lub słodzik w proszku)
Piernik (dieta dukana) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Zmielić otręby (można też zostawić połowę niezmielonych; otręby w trakcie mielenia tracą część właściwości).
2. Do otrębów dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, mleko w proszku, cynamon. Wymieszać suche składniki.
3. Jajka ubić ze słodzikiem i serkiem homogenizowanym, dodać do suchych składników, wymieszać. 4. Ciasto wlać do keksówki (polecam aluminiową jednorazową, wtedy nie trzeba jej natłuszczać), piec ok. 45 minut w 180 stopniach.