Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 6 godzin
Porcja: 240 kcal
Składniki:
4 łyżeczki żelatyny
3 pomidory
20 dag wędzonego pstrąga
2 łyżki śmietany
3 łyżki soku z cytryny
60 dag sera śmietankowego
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki dżinu
4 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka cukru
sól, pieprz
Terrina z pstrąga z pomidorową kopułą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ zmiksować.
Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Podgrzać mieszając, aż się rozpuści, przestudzić. Dodać zmiksowane pomidory, wlać dżin, przyprawić cukrem, szczyptą soli i dobrze wymieszać.
Podłużną formę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą, wlać masę pomidorową. Wstawić do lodówki, by masa stężała (na ok. 2 godzin).
Z wędzonego pstrąga usunąć skórę i ości, rozdrobnić, zmiksować ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać chrzan, szczypiorek, ser, szczyptę pieprzu i soli, dokładnie wymieszać.
Resztę żelatyny namoczyć w wodzie, podgrzać, rozpuścić, przestudzić i wymieszać z masą z pstrąga. Wyłożyć na stężałe pomidory i wstawić do lodówki na 4 godziny. Wyjąć z formy, usunąć folię.